Ny forskning på Dødehavsrullene

Et forskingsteam fra Universitet i Agder skal forske på upubliserte bibeltekster, som viser seg å være eldre enn Bibelen selv.

Dødehavsrullene på nett

Et forskningsteam av Nordens fremste forskere på bibeltekster skal i fire år studere deler av verdens største private samling av bibelmanuskripter (Illustrasjonsfoto av Dødehavsrullene).

Foto: Skjermdump fra Det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem

Han kan kanskje minne om Tom Hanks' rollefigur i filmen Da Vinci-koden, men det er lite som minner om et eldgammelt mørkt bibliotek på kontoret til Årstein Justnes. Veggene er lyse, og det ingen tunge skinnmøbler å skue.

Justnes er instituttleder ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder, som akkurat har blitt tildelt støtte fra Forskningsrådet for å forske på bibeltekster som er upubliserte og eldre enn Bibelen selv.

Skal studere rullene i fire år

– Vi skal jobbe sammen med noen av verdens beste forskere og det skal skje mye på Universitetet i Agder med internasjonale konferanser og forelesninger, og mye annet, sier Justnes.

Årstein Justnes

Førsteamanuensis i bibelvitenskap, Årstein Justnes, ved Universitetet i Agder synes det er en fantastisk opplevelse å få lov til å forske på tekster som er eldre enn Bibelen.

Foto: Universitetet i Agder

For som i filmen Da Vinci-koden skal Justnes, sammen med Nordens fremste forsker på bibeltekster Torleif Elgvin, nå studere gamle fragmenter av Dødehavsrullene. 2000 år gamle tekster på hebraisk, som er uforståelige for det utrente øye, skal finkjemmes av dette forskningsteamet de neste fire årene.

– Det er mange huller i dem, de er revet og av og til er det utydelig å tolke bokstavene. Vi må først skjønne dem, så må vi tenke oss hva som har stått i hullene, og så må vi sammenligne med andre tekster, sier Justnes.

– Noe av det mest irriterende med Dødehavsrullene er at de ofte er revet på de mest interessante stedene. Det kan være tekster som handler om en stor person som skal stå fram og få stor makt og så videre, og så vet vi faktisk ikke om dette er en «good guy», eller en «bad guy», og det er kjedelig. Det er bittert.

– En fantastisk opplevelse

Den private samleren Martin Schøyen, Norges svar på Indiana Jones, fikk kjøpt disse eldgamle tekstene som Årstein Justnes blant andre nå skal studere.

– Han har samlet tekster siden 1955, men i 1986 begynte han å samle på bibelske tekster fra Dødehavsrullene. Det som var avgjørende for Schøyen var at han fikk høre at det var umulig å få tak i, og da tenkte han at det skal jeg klare, forteller Justnes.

Og takket være Indiana Jones-genet til Schøyen sitter han på verdens største private samling av bibelmanuskripter, verdt opp mot 1 milliard norske kroner. Og med så mye verdifull historie mellom fingrene, så kjenner Justnes på oppgaven.

– Det er en fantastisk opplevelse. Og disse tekstene er jo eldre enn Jesus, og da blir man jo veldig ydmyk innfor oppgaven.

Vil få betydning

Og selv om Justnes ikke ønsker å være sensasjonell, så vil denne forskningen føre til endringer i framtida.

– Det er sannsynligvis ikke noe veldig radikalt som vil skje, men vi vil få mye større kunnskap om tida disse tekstene er fra. Så til og med Bibelen er litt i bevegelse, og det er veldig spennende, men her snakker vi om små flater, for å si det sånn.

Men til tross for Bibel i bevegelse og verdifulle tekstruller, blir det neppe noen actionfilm av forskningsprosjektet til Universitetet i Agder.

– Nei, jeg tror nok ikke det, men disse tekstene er veldig, veldig spennende.

– Disse tekstene har ofte vært lest med en interesse om at de skal gjendrive kristendommen eller vise at tanken om Jesus er en konstruksjon. Men for oss som har lest tekstene, så ser vi at dette bare er spekulasjoner.

– Ofte har disse konspirasjonsteoriene også en pave eller noe inne i bildet. Det egner seg veldig godt på film, men det er ikke god forskning, sier Justnes.