Hopp til innhold

Dødehavsrullene er lagt ut på nett

Google har i samarbeid med det nasjonalmuseet i Jerusalem digitalisert Dødehavs-rullene og gjort dem tilgjengelig på internett.

Dødehavsrullene på nett

På nettsidene til nasjonalmuseet er det mulig å studere Dødehavsrullene, forstørre avsnitt og få teksten oversatt fra hebraisk til engelsk.

Foto: Skjermdump fra Det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem

Spesialister ved Det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem, begynte å fotografere pergamentbitene i 2008.

Mandag ble bildene publisert på museets hjemmeside og er nå tilgjengelig for alle interesserte.

Dødehavsrullene ble avfotografert med kraftige kameraer og lysutstyr uten skadelig varme.

Over flere tusen bilder av flere titalls tusen små pergamentbiter, danner utgangspunktet for Googles digitalisering av skriftene.

Høyoppløste bilder på opptil 1200 megapiksler, lar brukerne forstørre opp til 200 ganger mer enn et vanlig kamera.

«Det har tatt 24 århundre, samt arbeidet til arkeologer, forskere og historikere, fremveksten av Internett for å gjøre Dødehavsrullene tilgjengelig for alle i verden,» skriver Google på sin offisielle bloggside.

Google skriver selv at dette er en del av selskapets større innsats for å gjøre viktige, kulturelle og historiske samlinger tilgjengelig på nett for alle og enhver.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Google Video- Dødehavsrullene er tilgjengelig på nett:

Interaktivt på nett

Dødehavsrullene fotograferes for å legges på Internett

Dødehavsrullene fotograferes for å legges på Internett.

Foto: - / AFP

– Prosjektet begynte som en nødvendighet for å bevare skriftene og samtidig dokumentere nedbrytningen av pergamentet, sa Pnina Shor, en av de prosjektansvarlige til avisen New York Times.

På nettsidene til det israelske nasjonalmuseet kan man klikke seg inn og se på de ulike rullene. Man kan også forstørre ulike deler av teksten, klikke på avsnitt og få teksten oversatt fra hebraisk til engelsk.

Innholdet skal også være tilgjengelig gjennom søkemotoren, skriver Google.

– Håper det øker folks interesse

Torleif Elgvin

Førsteamanuensis Torleif Elgvin med et upublisert Dødehavsfragment i hendene. Dette er ikke blant dem som er lagt ut på nett av IAA.

Foto: Privat

Teologen Torleif Elgvin har en doktorgrad på Dødehavsrullene fra det hebraiske universitet i Jerusalem.

– Dødehavsrullene er noen av det forrige århundrets viktigste skrifter. Jeg håper publiseringen på nett vil skjerpe allmennhetens interesse for Dødehavsrullene, sier Elgvin til NRK.no.

Rullene er de eldste hebraiske tekstene fra Det gamle testamente man kjenner til. I starten fikk bare en håndfull fagfolk studere dem, men nå er de altså tilgjengelige for alle.

– Vi forskere har hatt tilgang til skriftene på mikrofilm og digitale bilder tidligere, men det er en gledelig nyhet at de nå er åpent og allment tilgjengelig, sier Elgvin.

NRK Skole-video: NRKs Midtøsten-ekspert Odd Karsten Tveit forteller den utrolige historien om Dødehavsrullene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)