Forbereder seg på flere strømbrudd

Agder Energi var ikke ferdige med oppryddingen etter sist snøkaos før et nytt et meldte sin ankomst.

Snø strømkabler

Våt og tung snø kan veie ned både trær og strømlinjer. Her fra forrige gang snøen førte til trøbbel på Sørlandet.

Foto: Siv Kristin Sællmann

– Vi har satt beredskap for å håndtere problemer som kan oppstå under uværet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Hanne Liv Refsnes i Agder Energi.

Det triple obs-varselet har for alvor slått inn over Sørlandet, med vanskelige kjøreforhold, store snømengder og stiv kuling. I skrivende stund er 1061 kunder uten strøm i landsdelen, som en følge av uværet.

Laster Twitter-innhold

Må være forberedt på strømbrudd

– Vi er forberedt på mye snø og regn, og skogen er ustabil etter det forrige uværet. Strømbruddene som nå kommer er på grunn av trær som faller over linjer, på grunn av tung og våt snø. Vi har kalt inn ekstra mannskap, og er klare til å rykke ut og rette feil der de oppstår, sier Refsnes.

Det er varslet 40-60 millimeter regn, men litt opp i høyden hvor det er kaldere blir det snø, og da er det snakk om 40-60 centimeter.

– Det er mye opp og ned med strømstansene, for hvis vi kan legge om strømmen et sted vil vi gjøre det, og da kan tallene fort gå kjapt ned. Vi følger været nøye, og folk må være forberedt på strømbrudd, sier Refsnes.

Etter det forrige uværet ble det satt inn helikopter for å undersøke den 5000 kilometer lange strømlinjen. Der ble det funnet et stort antall trær som kan utgjøre fare for strømnettet.

Kø nulandsbakken

Køen var lang i Nulandsbakken torsdag kveld på grunn av vogntog som sto fast på dårlig føre.

Foto: Morten Krogstad

1500 utsatte steder

– Det ble registrert rundt 1500 steder langs linja med trær som står utenfor området vi har ryddet som allikevel kan utgjøre en fare for linjene våre hvis de faller. Dette er områder, ikke enkelttrær, så flere steder er det flere risiko-trær i samme område, sier Refsnes.

Torsdag kveld måtte Statens Vegvesen rykke ut og stoppe alle vogntog ved Nulandsbakken i Flekkefjord, for å forsikre seg om at alle kjørte med kjetting. I morgentimene fredag har slapseføre og glatt vei ført til problemer for et vogntog i Grimstad.