Føler seg feilaktig uthengt som kjeltring

Gjennom oppslag i lokalavisene og usladda Facebook-bilder, ble Mathias framstilt som tyv. 26-åringen innrømmer å ha gjort noe dumt, men sier det aldri var meningen å stjele.

Foran båten 2

Mathias Hauge har et ønske om å kjøpe færrest mulig nye deler til båten og vil i stedet gjenbruke. Han hevder å ha fått flere ting fra bedrifter på Østerhus.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Jeg innser at jeg gjorde noe fryktelig dumt og skulle undersøkt bedre før jeg forsynte meg av tingene. Men jeg handlet i god tro og hadde aldri til hensikt å stjele, sier Mathias Hauge til NRK.no.

Facebook

Slik ble bildene av Mathias Hauge presentert på Facebook søndag.

Foto: Facebook-skjermdump
På vei ned båten

Hauge bor på en industritomt på Østerhus i Grimstad. Her havnet han etter at båten havarerte utenfor kysten.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK
I hytta

På Facebook ble det gitt inntrykk av at Mathias hadde stjålet dette verktøyet. Han har derimot kvitteringer.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK
Kvittering

Denne kvitteringer sier Hauge bekrefter at han har betalt for verktøyet han ble beskyldt for å ha stjålet.

Foto: Jon Anders Møllen

26-åringen har leid en industritomt like bak Evenstad musikk i Østerhus i Grimstad. Der restaurerer han glassfiberbåten han kjøpte for en slant i Kristiansand. I februar satte han kurs mot hjemstedet Oslo, men havarerte ved Grimstad.

Har fått plukke fra containere

Målet er å sette i stand båten for å reise «på loffen». 26-åringen er opptatt av miljø og gjenbruk og skal derfor ha spurt bedriftseiere på Østerhus om å få lov til å plukke skrot fra containere til båtprosjektet.

– Bedrifter har latt meg plukke gjenstander hvis jeg lover å rydde opp etter meg, sier Hauge.

Søndag kveld var 26-åringen på den såkalte Lidl-tomta som kommunen eier like i nærheten. På stedet står det ødelagte semitraller. Hauge hevder han har forsøkt å finne ut av hvem som eier trallene.

– Jeg snakket med personer i nærområdet som mente dette var ødelagte gjenstander som skulle dumpes. Derfor skar jeg et kutt i en tralle for å sjekke om glassfibermaterialet kunne brukes til båten. Det skulle jeg ikke gjort, sier Hauge.

Geir Egil Olsen

Innehaver av Olsen Bil i Grimstad, Geir Egil Olsen.

Foto: Baard Larsen/Grimstad Adressetidende

Tapt millionbeløp

Eier av trailerhengerne, Geir Egil Olsen, har en annen versjon og mener Hauge var på tjuvferd. Den historien fortalte han først i Agderposten.

– Han var i gang med å kappe deler av lastebiltralla. Da han ble avslørt, løp han til bilen ikledd hette og hansker. Han hadde noen diffuse svar på hvorfor han var der, sier Olsen til NRK.no.

Semitralla

Dette er semihengeren som Mathias Hauge ønsket å plukke deler ifra.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Olsen sier bedriften Olsen Bil gjennom flere år har tapt millionbeløp på tyverier. Søndag kveld oppdaget bedriften igjen at en bil var forsøkt stjålet og hjul var borte.

– Derfor ringte jeg politiet og sperret ham inne så han ikke skulle slippe unna. Vi har nulltolerenase overfor tjuver, sier Olsen.

Mathias Hauge sier han satt rolig da Olsen sperret ham inne på industritomta. Politiet kom etter hvert til stedet og tok 26-åringen med til avhør.

Vil skvære opp

– Jeg skjønner Olsens reaksjon ettersom de er plaget av tyveri og ønsker ikke å sverte ham på noen måte. Versjonen min kan også virke tynn, men det var virkelig ikke min hensikt å stjele. Derfor føler jeg det urimelig å bli hengt ut som kjeltring, sier Hauge.

Han har sendt beklagelse til Geir Egil Olsen og bedt om møte for å skvære opp. Det setter Olsen pris på.

Geir Magnus Evenstad

Eier av Evenstad Musikk, Geir Magnus Evenstad.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Det er voksen gjort. Når noen beklager til meg, så er det glemt like fort. Men jeg vet hva jeg så, sier Olsen.

– Trygghet å ha han her

Eier av Evenstad musikk, Geir Magnus Evenstad har leid ut tomt til Hauge. Han fikk sjokk da han så hvordan 26-åringen ble stemplet som tyv på Facebook og i avisen.

– Vår erfaring er at Mathias er en høflig kar med stor eventyrlyst. Der har ikke falt meg inn at han skulle stjele noe, jeg synes derimot det er en trygghet å ha han her fordi han kan følge med på natta. Jeg reagerer med avsky på at han framstilles slik på Facebook, sier Evenstad.

Geir Egil Olsen synes det var på sin plass å publisere bilde av Mathias Hauge.

Mobiltelefon

Hauge har sendt beklagelse til Geir Egil Olsen. Olsen sier han setter pris på det.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Ingen tyverier har blitt oppklart med politiets hjelp, men Facebook har hjulpet oss flere ganger. Vi vurderer identifisering fra gang til gang, sier Olsen.

– Flere nyanser

Etterforskningsleder ved Grimstad politistasjon, Leif Viken, bekrefter at Mathias Hauge har vært til samtale. Han vil ikke konkludere og sier politiet etterforsker saken.

– Men det er tydelig at dette er en sak med flere nyanser, sier Viken.

Mathias Hauge har et ønske om å kjøpe færrest mulig nye deler til båten og vil i stedet gjenbruke. Han hevder å ha fått flere ting fra bedrifter på Østerhus.
Plater tyverisak

Hauge har plukket flere gjenstander fra industritomter i området. Han hevder han har fått lov.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK