NRK Meny
Normal

Filmpionér hedres med pris

Skaper av en av norgeshistoriens største barnefilmsuksesser, Grete Hynnekleiv, er tildelt fylkeskulturprisen for 2014.

Grete Salomonsen

Sammen med ektemannen Odd Hynnkleiv har Grete Salomonsen Hynnekleiv skapt flere norske barnefilmer. Her fra premieren på Yohan i 2010.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Kamilla og Tyven

Manusforfatter og regissør Grete Salomonsen debuterte i sin tid med spillefilmen Kamilla og Tyven.

Yohan

Filmen «Yohan barnevandrer» gikk på kino i 2010. Filmen har blitt vist i mange land.

Foto: Penelope Film AS

– Hun har vært en pioner på filmfeltet på Sørlandet: har vært og er aktiv filmskaper, lærer i film og inspirator og drivkraft for nye filmskapere og unge talenter, går det fram av begrunnelsen.

Det er hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune som i dag har vedtatt å tildele prisen.

Barnefilmer

Salomonsen Hynnekleiv er kanskje best kjent for å ha skapt barnefilmsuksessen "Kamilla og tyven" sammen med sin mann Odd Hynnekleiv. Duoen står også bak barnefilmen "Yohan" som omhandler barnevandringene på Sørlandet. Filmen fikk variert kritikk fra anmeldere.

Sammen grunnla de Sørlandets første filmselskap. Salomonsen Hynnekleiv er kjent for film- og regissørarbeid, men har også i flere år arbeidet med videoverksteder i fylket.

Gjennom filmskaperens arbeid har mange barn og unge lært om videoproduksjon og om hvordan media kan virke og manipulere. Også asylsøkere og flyktninger i Kristiansand har fått prøvd seg på sin første jobb med filmproduksjon.

Ledende på Sørlandet

– Hun har vært ledende på Sørlandet i film, video og tv-produksjon i over 25 år. Hun har bidratt til å styrke produksjon av gode familiefilmer i Norge, basert på norsk kultur og språk, skriver juryen.

For tiden jobber filmskaperen med en dokumentar omkring temaet barnevandring og vil sammenligne barnearbeid i Afrika i dag med forholdene på Sørlandet for hundre år siden.