Hopp til innhold

Denne skapningen vekker oppsikt

En uvanlig gjest på våre breddegrader dukket opp i en reketrål og havnet i Arendal tirsdag.

Lungemanet, Rhizostoma pulmo

Maneten havnet hos Havforskningsinstituttet i dag.

Foto: Havforskningsinstituttet

Den glatte skapningen er lungemaneten «Rhizostoma pulmo» som er et langt vanligere syn i Sør-Europa. Den kan bli opptil 90 centimeter i diameter, og har en blåfiolett kant.

– Det er et forholdsvis uvanlig funn, men i perioder kan det bli dratt store mengder sjøvann hit av vær og vind. Da finner vi arter som har en langt mer sørlig utbredelse, sier havforsker Anders Hjelmert ved Flødevigen.

Rhizostoma pulmo

Den blåfiolette kanten på maneten er et kjennetegn på lungemaneten.

Foto: Havforskningsinstituttet

Dukket opp på fiskemottak

Maneten ble hentet på et fiskemottak etter at den havnet i en reketrål. Lungemaneter mangler tentakler, men har åtte armer, i motsetning til andre stormaneter som har fire armer.

Forskeren forteller at det gjennom årene har dukket andre uvandlige sjøskapninger. Både andeskjell og månefisk har blitt sendt til Havforskningsinstituttet i Arendal.

– I tillegg er det gjort funn av maneten Pelagia. De er veldig små, men brenner veldig kraftig på huden. De er på vei til å etablere seg nærmere oss, sier Hjelmert.

Manet høyde

Denne lungemaneten havnet i en reketrål og kom til Havforskningsinstituttet via et fiskemottak, forteller havforsker Anders Hjelmert ved Flødevigen.

Foto: Miriam Grov / NRK

Flytter seg nordover

– Hvorfor skjer dette?

– Det er nok fordi gjennomsnittstemperaturen i Nordsjøen har steget. Det fører til at en rekke arter vandrer nordover. Noen målinger tyder på at enkelte arter har flyttet nordgrensen sin 60–70 kilometer de siste tiårene, sier havforskeren.

– Hvilke andre arter kan vi vente dukker opp i framtida?

– De siste somrene har vi oppdaget en makrellfisk som heter Pelamide. Noen nye arter har etablert seg og klarer å lage avkom. For eksempel St. Petersfisk, rød Mulle og Havabbor. Dette er arter som har trukket nordover, sier Hjelmert.

Manet i bøtte

Lungemaneten kan bli opptil 90 centimeter i diameter.

Foto: Miriam Grov / NRK
Vipers i «final4»
Spiller nå
Feira gullet med photoshoot 00:45
Neste