NRK Meny
Normal

Ferdig i Frolendingen

Styret i avisa Frolendingen sa fredag ettermiddag opp redaktør Olav Svaland med umiddelbar virkning.

Olav Svaland

Olav Svaland mener at avisstyret blant annet ikke har oppfylt arbeidmiljølovens formkrav for avskjedigelse.

Foto: Privat

– Jeg har fått en oppsigelse fra styret på grunnlag av at de har hatt en sak som de ikke ville ha på trykk. Dette skjedde på tirsdag, sier Svaland til NRK.

Tirsdag denne uka ble onsdagsutgaven av Frolendingen stanset av styret. Den trykte avisa ble makulert på grunn av en artikkel Svaland hadde skrevet. Saken omhandlet en person med et ansettelsesforhold til Froland kommune. Saken dreide seg om spredning av høyreekstreme synspunkter på nettet.

Styret overprøvde redaktøren i denne saken.

LES: Styre overprøvde redaktør - stanset sak om høyreekstrem i kommunen

Svaland mener saken var solid begrunnet, og skulle vært på trykk.

Fikk annen begrunnelse

Svaland sier han ventet å få en uforbeholden unnskyldning da han møtte til styremøte tidligere i dag. I stedet stadfestet styret den de facto avskjedigelse av ham som redaktør – som skjedde tirsdag denne uken.

– Det er ingen tvil om at jeg ble sagt opp i den forbindelse. Jeg ble fratatt redaktøransvaret på tirsdag før avisa gikk i trykk, sier Svaland.

– Hva er styrets begrunnelse for oppsigelsen?

– Begrunnelsen fra styret er at de har mottatt en rekke negative tilbakemeldinger på den redaksjonelle vinklingen jeg har hatt.

– Ingen kommentar

Styreleder Olav Lyngroth sier til NRK at dette fortsatt er intern sak og utover dette har styret ingen kommentarer.

Daglig leder i avisen, Elin Drivdal Rønningen, er midlertidig tilsatt som ny redaktør, og Svaland har fått et tilbud om å fortsette i avisa som journalist – noe han har takket nei til.

Han opplever behandlingen fra styret som tung og vanskelig, og vil ta saken opp rettslig.

– Det blir en arbeidsrettssak. De har brutt lover i forbindelse med oppsigelse – så saken blir tatt videre, sier Svaland.