Hopp til innhold

Får rive Arbeideren hvis fasaden bevares

Fylkeskonservatoren mener man løsningen bevarer både kulturhistorie samtidig som stedet utvikles.

Arbeideren

Arbeideren i krysset Dronningens gate/Festningsgata tjente Det Norske Arbeiderparti i flere tiår. Nå blir det leiligheter og næringsvirksomhet i lokalene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vi anbefaler nå at bygget kan rives dersom fasaden på Arbeideren bevares. Det betyr at utbygger kan rive det bakenforliggende så lenge fasaden ut mot gatene opprettholdes, sier fylkeskonservator Yvonne Willumsen til NRK.no.

Fylkeskonservatoren har tidligere gått imot at eierne skal få rive de tradisjonsrike lokalene Arbeiderforeningen i Dronningens gate. Planen er å bygge 31 leiligheter.

– Vil ikke fremme innsigelse

Konklusjonen fra vernemyndigheter i fylkeskommunen nå er at det er greit å rive hele kjernen i bygget dersom utsiden bevares.

«Fylkeskommunen vil ikke fremme innsigelse mot rivning av hele Arbeideren under forutsetning av at fasadene bevares. Dette er i overensstemmelse med kommunens intensjon for videre arbeid i saken», skriver fylkeskommunen i et referat etter et møte med Kristiansand kommune.

Godkjent av byutviklingsstyret

Byutviklingsstyret i Kristiansand kommune har tidligere gitt to positive vedtak til rivning av bygget. Det som gjenstod var å få på plass en løsning som fylkeskonservatoren kunne se seg fornøyd med.

Trond Wilhelmsen og en investorgruppe kjøpte «Arbeideren» av Arbeiderpartiet i 2011 for 14,5 millioner kroner, og det har vært uenighet om byggets fasade er verneverdig i forhold til Murbyplanen.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,24 kr
Dyrest kl. 21 1,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %