Har funnet feil på bremsene etter dødsulykken i Kristiansand

Statens vegvesen og politiet har funnet feil på bremsene på mobilkrana etter ulykken i Vågsbygd i Kristiansand, der en fem år gammel gutt døde. Kranas vekt var også sju tonn over tillatt totalvekt, ifølge Statens havarikommisjon.

Mobilkranen trekkes opp igjen

Kriminaltekniker ved krana som rullet eller skled ned på det glatte føret på sykkelvegen like ved en skole og barnehage i Vågsbygd i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Etter ulykken 7. mars der en fem år gammel gutt døde av skadene, har Statens vegvesen, sammen med politiet, undersøkt mobilkrana for tekniske feil.

– Politiet ønsker å opplyse om at det etter disse undersøkelsene er funnet mangler ved bremsene på den aktuelle mobilkrana sier politiadvokat i Agder politidistrikt, Rune Alsted Amundsen.

Mobilkrana undersøkes i KRistiansand

Teknisk kontroll av mobilkrana ble utført dagen etter ulykken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Skal vurdere feilen

– Statens vegvesen har konstatert at det er feil på bremsene på mobilkrana. Det vil bli foretatt flere tekniske undersøkelse for å finne ut nøyaktig hva denne feilen innebærer, sier han.

Han legger til at i den videre etterforskningen vil politiet vurdere hvilken betydning denne bremsefeilen har for saken videre.

Mobilkranana

Mobilkrana ble undersøkt dagen etter ulykken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Ellers i etterforskningen fortsetter vi med avhør av de involverte partene i saken, sier Amundsen.

– Så må vi på et tidspunkt vurdere hvilken vending saken tar, om det blir en veitrafikksak eller om det blir en arbeidsmiljøsak, sier han.

Det er foreløpig ingen som er siktet i saken, opplyser politiet.

Daglig leder i Nordic Crane Sør, som eier krana, ønsker i dag ikke å kommentere opplysningene fra politiet.

– Mobilkrana var for tung

Statens havarikommisjon for transport (SHT) gjør egne undersøkelser parallelt med politiets.

I en foreløpig rapport etter tekniske undersøkelser av mobilkrana skriver SHT at det var bremsesvikt på parkerings- og driftsbremsen på mobilkranens midtre aksel.

I tillegg var kranas totalvekt på cirka 43 tonn på ulykkestidspunktet, det er sju tonn over tillatt totalvekt, ifølge SHT.

På vei til barnehagen

Mobilkrana sto på en gang- og sykkelveg rett ved Karuss barnehage da den skled eller rullet nedover og stoppet til slutt mot en fjellskjæring. En fem år gammel gutt døde i ulykken og tre personer ble fysisk skadet.

Gutten var på vei til barnehagen sammen med sin mor og sin tre år gamle søster. Søsteren slapp fra ulykken med et skrubbsår. Moren ble ikke fysisk skadd.

– Mens føreren og hjelpemannen vurderte forholdene begynte mobilkranen å skli eller rulle. Føreren lyktes ikke med å komme inn i mobilkranen igjen for å få stoppet den. Hjelpemannen forsøkte å hjelpe personene som var i faresonen bak mobilkranen, men klarte ikke å få disse i sikkerhet i den tiden han hadde til rådighet, skriver SHT i rapporten.

Her ble krana undersøkt dagen etter ulykken

Torsdag ble mobilkrana som var involvert i ulykka ved Karuss i går undersøkt av havarikommisjonen og kriminalteknikere. Det vil ta lang tid før en konklusjon er klar.

Mobilkrana som var involvert i ulykka ved Karuss ble undersøkt av havarikommisjonen og kriminalteknikere.