Fant 11 kilo hasj i bensintanken

Tollvesenet i Kristiansand gjorde i fjor et sjeldent stort beslag av hasj. Fire menn som er bosatt i Haugesund er pågrepet.

Hasjbeslag i Kristiansand
Foto: Tollvesenet

En BMW fra Litauen ble vinket til side for rutinekontroll, da den ankom Kristiansand med danskeferja 26. oktober i fjor.

Saken er holdt hemmelig fram til nå av hensyn til etterforskningen.

Tollvesenet anslår at hasjen har en gateverdi på over 10 millioner kroner, dersom den hadde blitt solgt i små porsjoner.

– Godt skjult

Tollvesenet fant 11 kilo hasj i drivstofftanken. To personer fra Litauen kjørte bilen.

Kontrollsjef Helge Breilid

Kontrollsjef Helge Breilid i Agder tolldistrikt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

De to er 22 og 30 år gamle, og bosatt i Haugesund.

Da bilen ble stanset for kontroll, fikk tollerne ytterligere mistanke og satte inn narkotikahund.

– Den markerte i baksetet, som vi så tok ut, sier kontrollsjef Helge Breilid i Agder tolldistrikt.

Under baksetet var det en inspeksjonsluke til drivstofftanken, som var åpnet. I tanken ble det funnet 20 pakker med rundt 11 kilo hasj.

– Hvor profesjonelt var dette utført?

– Det er klart at når vi finner narkotika i drivstofftanken, så er det veldig godt skjult for Tollvesenet, sier Breilid.

Flere pågrepet

De to mennene ble pågrepet av politiet i Kristiansand. Videre etterforskning førte til at ytterligere to menn ble pågrepet i Haugesund. Den ene er 18 år gammel, den andre er i 40-årene.

Torbjørn Nervik i Sunnhordland og Haugaland politidistrikt

Torbjørn Nervik i Sunnhordland og Haugaland politidistrikt.

Foto: Thomas Halleland

– Saken er snart ferdig etterforsket. Vi har fått noen erkjennelser, men jeg kan ikke gå nærmere inn på de har innrømmet og ikke, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Haugesund politistasjon Torbjørn Nervik til NRK.no.

Etterforskningen har avdekket at hasjen ble hentet i Frankrike. Politiet mener de fire samarbeidet om dette, og slik det ser ut nå ligger det ikke an til flere pågripelser.

Nervik opplyser at to av mennene er i slekt. De fire er ikke tidligere kjent for norsk politi.

Sjeldent beslag

Det er to til tre år siden det sist ble gjort et så stort beslag i Kristiansand, som tidligere var en av hovedårene for innførsel av narkotika til Norge.

– Nå kommer det mer over svenskegrensa. Det har også blitt en trend de siste årene at store partier er skult i vogntog og gods, sier Breilid.

Han understreker at de gjør det de kan for å avsløre det som blir smuglet til Sørlandet, og at kontrollene er mange selv om det er lenger mellom de store beslagene.

Gateverdien på beslaget avhenger av kvalitet og mengde, forklarer Hans Jørgen Beckmann, som leder uro- narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

– Gateprisen for ett gram her i byen varierer fra 100 til 250 kroner, sier Beckmann.

Ved salg i større kvanta kan kiloprisen variere fra 25.000 til 70.000 kroner.

Se video:

Tollvesenet i Kristiansand gjorde i fjor et sjeldent stort beslag av hasj. Fire menn som er bosatt i Haugesund er pågrepet.