NRK Meny
Normal

Etterforskning av barnedødsfall kan kreve grunnlovsendring

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil endre loven, i ytterste konsekvens grunnloven når det gjelder barnedødsfall.

KJell ingolf

Stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstad vil endre loven til obligatorisk dødsstedsundersøkelse når barn under fire år dør.

Foto: Arkiv / NRK

Han mener det er et paradoks at politiet rykker inn i hus når voksne dør. Men når barn under fire år dør, må foreldrene samtykke til at politiet gransker dødsstedet i hjemmet.

Dersom barn under fire år dør i hjemmet, må politiet ha foreldrenes tillatelse til å granske stedet der barnet ble funnet død. Er det mistanke om noe kriminelt, kan politiet undersøke hjemmet.

Flere eksperter frykter at kriminelle handlinger kan ha skjedd, fordi det ikke er obligatorisk å granske dødsstedet til barn under fire år. De tar nå til ordet for en obligatorisk ordning.

Kjell Ingolf Ropstad er andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget. Han mener det er et paradoks at politiet ikke kan granske dødsstedet.

Når voksne blir drept, rykker politiet rett inn og undersøker huset. Men når små barn dør, kan ikke politiet gjøre det samme for å finne dødsårsaken. Det er et paradoks.

Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant

Endre grunnloven

– Når voksne blir drept, rykker politiet rett inn og undersøker huset. Men når små barn dør, kan ikke politiet gjøre det samme for å finne dødsårsaken. Det er et paradoks, mener Ropstad.

Les også: Vil ha granskingskommisjon for barnedødsfall

Han er klar over at de fleste dødsfallene til barn under fire år er naturlige. Og han understreker at det er viktig å ta vare på foreldrene som har mistet barna. Men han tror likevel det kan være tilfeller hvor drap ikke blir avdekket.

Nå jobber Kristelig Folkeparti med et lovforslag som Ropstad håper Stortinget kan få til behandling før jul.

– Vi forsøkte å endre loven for tre år siden slik at det ble obligatorisk undersøkelse, men det er imot grunnloven. Dermed fikk vi den gang innført den frivillige undersøkelsen, sier Ropstad.

Obligatorisk undersøkelse

Nå jobber partiet mot lovavdelingen i departementet for å sjekke om en obligatorisk undersøkelse kommer i konflikt med grunnloven.

– I ytterste konsekvens kan det være at vi må justere grunnloven for å få dette til, mener Ropstad.

Han mener det er på høy tid at barna behandles på samme måte som voksne når dødsfall inntreffer.

– Det bør være obligatorisk undersøkelse på dødsstedet, altså der barnet er funnet død. Men foreldrene må skånes på en best mulig måte, sier Ropstad.

I dag bestiller politiet obduksjonsrapport ved dødsfall av barn under fire år. Politiet blir varslet om rettsmedisinerne finner noe mistenkelig. Men en undersøkelse av stedet der barnet døde, vil kunne gi politiet et helhetlig bilde av hva som har skjedd.

Nå tror Ropstad at både Høyre og Fremskrittspartiet vil være med på et slikt forslag. Men partiene må finne en løsning omkring grunnloven først.