Eiendomsskatt - en dårlig valgsak

De borgerlige partiene i Kristiansand kommer til å tape stemmer under valget til høsten etter striden om eiendomsskatten.

Per Sigurd Sørensen

Høyre-siden kommer til å tape stemmer på omtakseringen i Kristiansand. Politiske motstandere og velgere vil ikke glemme skatte-økningen som kommer så tett på valget, mener professor. Det kan bety færre stemmer for ordfører Sørensens parti ved neste korsvei. (arkivfoto) Høyre-siden kommer til å tape stemmer på omtakseringen i Kristianssand. Poltiske motstandere og velgere vil ikke glemme skatte-økningen som kom så tett på valget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dag Ingvar Jacobsen

Professor Dag Ingvar Jacobsen tror eiendomsskatten blir valgkamptema også andre steder i Agder.

Foto: NRK

Det tror professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen.

Han er sikker på at eiendomsskatten blir et viktig valgkamp-tema i Kristiansand, selv om det er et halvt år til valget. Motstanderne vil bruke dette for det det er verdt i valgkampen.

– Motstanderne kommer til å sørge for at hukommelsen kommer opp igjen. Her er det motstanderne som bestemmer. Hadde det vært opp til Høyre og tildels KrF så ville de nok gjerne blitt kvitt saken - og bedt om at alle kunne glemme den så raskt som mulig, sier Jacobsen.

– De vrir seg nå

FrP er trolig det eneste borgerlige partiet som ikke straffes ved valget, fordi partiet har greid å framstå som motstander av skatten.

– Fremskrittspartiet vil neppe rammes av dette, men Høyre og en del av de andre borgerlige partiene som må innføre en skatt som ingen av de liker noe særlig - de vil nok komme til å lide.

– De vrir seg litt nå - det kan vi se, sier Jacobsen.

KrF og Høyre avviser annulering


KrF-nestor Harald Sødal gikk i går ut og ville annullere omtakseringen i Kristiansand. Saken ble drøftet i både KrF og Høyres bystyregrupper samme kveld, og det er klart at det ikke ir aktuelt å droppe den nye eiendomsskatten.


Så langt har 1500 personer henvendt seg til kommunen med spørsmål om taksten . Et ukjent antall har så langt klaget på den nye taksten som er grunnlaget for hvor mye hver huseier nå må betale i eiendomsskatt.