Hopp til innhold

Dyreparken ber folk slutte å erte løvene

Dyreparken i Kristiansand har problemer med at folk terger løvene. Det gjør dyrepassernes jobb vanskeligere. Nå prøver de å stanse uvitende gjesters løve-erting.

Løve angriper barn Dyreparken

VIDEO: Løven Aragon tøffer seg mot barn. – Det er klart det er action og spennende for folk som opplever en løve som farer opp, og kanskje reiser seg på to. Men for meg som dyrepasser er det negativt. Det bryter ned tillitsforholdet jeg bygger opp, sier Olav Åsland i Dyreparken.

Både barn og voksne har oppført seg slik at løvene nærmest har gått til angrep.

Det er skuddsikkert glass, men få centimeter mellom brølende løver og barn som hyler av skrekkblandet fryd.

– Det er ikke noe problem å hisse opp en løve. Det er nesten nok å stirre den inn i øynene, sier dyrepasser Olav Åsland.

Måtte skilte

Parken ble nødt til å sette opp skilt med oppfordring til ikke å erte løvene. Etter at det ble gjort i mai har problemet avtatt, men erting forekommer fortsatt. Åsland ønsker ikke å kritisere publikum som er uvitende om konsekvensene av løve-erting.

Av de sju løvene er det spesielt Aragon som kan få full tenning på folk som står og stirrer, eller løper frem og tilbake ved vinduet.

– Det ligger i instinktet å reagere på truende adferd. Det gjør de mot meg også hvis jeg oppfører meg feil. Det må jeg være klar over, for jeg ønsker ikke hissige dyr som er vanskelig å jobbe med, sier Åsland.

Dyrepasser Olav Åsland viser hvordan han belønner løvene med kjøttbitter, blant annet for å få veid dem.

VIDEO: Hør mektige løvebrøl på nært hold.

Jeg ønsker å gi løvene gode erfaringer med mennesker.

Olav Åsland

Kan få støt

Dyrepasserne frykter at det skal bli en etablert uvane for løvene å brøle og jakte på publikum. Når instinktet tar over, glemmer nemlig løvene at det er en strømwire rundt vinduene.

– Får de strøm i seg betyr det at nærkontakt er negativt. Jeg jobber med å få de til å være trygge og harmoniske når de er nærme. Det her ved vinduet blir akkurat motsatt.

– Nå legger jo parken opp til nærhet til dyrene. Blir det feil hvis det går utover dyrene?

– Ja, vi legger vekt på nærhet. Men det betinger at de som er på utsiden vet hvordan de skal forholde seg til det, sier den erfarne løvepasseren.

Dyrepasser Olav Åsland om hva som skjer med løvene når de blir terget av publikum.

VIDEO: Olav Åsland vil ha slutt på at folk terger løvene.

Hvis vi bruker vinduene som de er tenkt, til å gi et fantastisk øyeblikk, så er det det vi ønsker.

Olav Åsland

Må passe fingeren

Inne i løvehuset bruker han klikk og kjøttbiter i belønning for å få løvene til å ta medisiner og legge seg på en vekt uten at de må bedøves. Uansett hvor mye løvene brøler, er Åsland helt rolig. Det er dette han ikke vil at publikum skal ødelegge.

Han forklarer at dette hverken er tamme eller ville løver. Derfor er de faktisk farligere enn ville løver i Afrika. De har naturlig en skyhet for mennesker, som løvene i Dyreparken ikke har.

Åsland gjør det klart at det ville gått fryktelig galt hvis en løve på uforklarlig vis skulle få kloa i publikum på utsiden. Det samme gjelder han:

– Hvis jeg kom inn til Aragon, var det siste jeg gjorde. Samtidig er det et tillitsforhold. Det er en rar dobbelthet i dette.

Stikker jeg inn fingeren, forsvinner den. Det hjelper ikke å kjenne han godt.

Olav Åsland