Dykket på oldefars siste hvilested

Kristian Henriksen Limkjær omkom da dampskipet «Gyller» forliste utenfor Frankrike under 1. verdenskrig. På 100-årsdagen for forliset, dykket etterkommerne for å få vite mer om hvordan oldefaren omkom.

Brødrene på vei ned til vraket

Dykkerguiden viser brødrene veien til vraket der deres oldefar omkom 9. september 1918.

Foto: Alian Carnot

9. september 1918 gikk dampskipet «Gyller» i konvoi før det kom ut av konvoien, gikk på grunn og forliste. Besetningen på 14 var fra Risør. 12 av dem omkom. Én av dem var stuert Kristian Henriksen Limkjær.

På dagen 100 år etter, står de tre brødrene Børge, Leif Sindre og Frode Johannessen, samt faren Terje, i den franske småbyen Melon i Bretagne og skuer ut over havet. De har reist langt for å få vite mer om forliset.

– Pappa jobbet litt med å finne ut mer om det som skjedde, forteller Frode Johannessen fra Flekkefjord.

Fant skipsklokka

Da pappa Terje Johannessen tok kontakt med forfatterne av to artikler om Gyller-forliset i forbindelse med lokalhistorien fra Risør, fikk han navnet på en franskmann som tilfeldigvis fant skipsklokka til «Gyller» på 80-tallet.

Børge, Leif Sindre, Frode og Terje Johannessen med Le Four i bakgrunnen.

Børge, Leif Sindre, Frode og Terje Johannessen med Le Four i bakgrunnen.

Foto: Privat

– Først skulle vi bare besøke fyret Le Four og området der lasteskipet gikk ned, men da vi fikk greie på at skipet lå på 17 meters dybde, bestemte vi oss for å dykke ned, sier Frode Johannessen.

Brødrene fikk med seg to franske dykkere ned til vraket. Franskmennene var til stor hjelp for familien.

Stor opplevelse

Mye av vraket var overgrodd, men propellen var lett å få øye på. Det var også ankeret.

– Det var både rørende, sterk og veldig interessant. Du blir fanget av mange følelser, sier flekkefjæringen.

Anker etter DS Gyller

Leif Sindre og Frode Johannessen fant ankeret etter DS Gyller, der oldefaren omkom under et skipsforlis under den andre verdenskrigen.

Foto: Alain Carnot

Stuert

Kristian Henriksen Limkjær kom fra gården Limkjær i Søndeled Risør. Han ble 26 år gammel. Han etterlot seg kone og to barn. Ett tredje var på vei – Terje Johannessens mor.

«Gyller» kom fra Newport i Wales og var på vei til Hennebont i Frankrike med kull da hun gikk ned. Et overlevende vitne forklarte at mannskapet på et britisk skip trodde de så en ubåt og satte etter den. Det var da dampskipet mistet konvoien.

Det var storm og dårlig sikt den dagen og kapteinen på «Gyller» bestemte seg for å seile innenskjærs. Utenfor Melon gikk det galt.

– Båten feilnavigerte og gikk på et skjær. Da vi dykket der så vi at det var en tanngard av skjær der, sier Frode Johannessen.

Det ble «Gyllers» siste hvilested.

Familien og guidene kommer til overflaten etter et vellykket dykk.

Guidene og familien Johannessen etter et vellykket dykk på lasteskipet Gyller.

Foto: Privat

Mangler grav

Familien spurte de lokale dykkerne om levningene kan ha blitt begravd på en kirkegård. De undersøkte også om det fantes noen fellesgrav, men ble fortalt at alle gravene ble fjernet etter femti år.

– Oldefar ble aldri funnet, sier Frode Johannessen.

Nå vurderer familien å ta kontakt med lokale kirker for å se om noen er registret gravlagt i kirkebøkene etter forliset 9. september 1918.