Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Slankebrød Reporter Janne Aateigen
- Mat NRK Sørlandet
De fleste kan leve godt med et par ekstra kilo på kroppen. Men mange av oss har falt for å prøve en eller annen slankekur for å gå raskt ned i vekt.
Tidsriktig slankebrød
Vi nevner i fleng: eggekur, annanaskur, knekkebrødkur, eller for å være helt tidsriktig: spise slankebrød.
Og mange sørlendinger vil bake sitt eget slankebrød, selv om det skal litt pågangsmot til å gå løs på den omfattende oppskriften. Tilsammen 13 ingredienser skal til for å bake dr. Fedons slankebrød.
Kom med dine egne oppskrifter
Vi vet at det finnes mange gode brødoppskrifter i Agderfylkene. Mange av dem er sikkert like bra som det som presenteres som slankebrød fra tid til annen.
Så hvorfor ikke dele dine beste brødoppskrifter med andre. Selvsagt er det fint å finne alternative slankebrød-oppskrifter, sunne oppskrifter.
Men like hyggelig kan det være å få oppskriftene på det GODE brødet, det brødet du baker mer for smakens skyld enn for slanke-effektens skyld.
Send oppskriftene til oss(nett.sorlandet@nrk.no), så skal vi sørge for at de blir publisert. Husk å sende med navn og adresse, og merk eposten med "Brødoppskrift" i emnefeltet.
Ingvilds speltbrød
I vår morgensending på radio i dag, fredag 21. februar, så snakket vi med Ingvild Jensen Nordvik på Sunkost i Kristiansand om etterspørselen etter ingrediensene til slankebrødet.
Og da fortalte hun om sin egen brødoppskrift:
Ingvilds Speltbrød - oppskrift til 3 store brød:
1 kg siktet spelt
500 gr sammalt spelt
200 gr spelt flak (eventuelt soyaflak)
300 gr. havregryn (fine)
200 gr gresskarfrø (evt. solsikkefrø
100 gr sesamfrø
2 ss "fiber HUSK" (gjør brødet ekstra saftig og fiberrikt)
1 ss havsalt
1,2-1,3 l vann
10 gr gjær (bioreal)
3 ss olivenolje
3 ss honning
Alt det tørre blandes. Vannet varmes til 37 grader, og helles over i bollen med det tørre. Spar en kopp av vannet til å oppløse gjæren i. Så tas olivenolje og honning opp i bollen og til sist helles gjæren i bollen.
Alt eltes godt.
Bollen settes så et lunt, varmt sted. Heves i ca. 3 timer (dobbel størrelse). Kan eventuelt også heves over natten (max 8 timer) - da skal den stå i vanlig romtemperatur - ikke spesielt varmt.
Deigen tas så ut av bollen for utbaking. Deigen kan virke noe klissete, så det trengs noe siktet speltmel til utbaking. For travle bakere kan deigen alternativt eltes i bollen etter heving og has rett i bakeformene.
Brødet legges i former, og etterheves i ca. 40 minutter (lunt sted). Ovnen varmes opp til 220 grader, og brødene stekes i ca. 50-55 minutter på nederste rille.
God brødbakst, og lykke til.