Hopp til innhold

– En dans rundt regelverket der dyrene blir den tapende part

Ett år etter at saken om de vanskjøttede hestene i Sirdal ble rullet opp, fant Mattilsynet igjen hester på gården. Mattilsynet truet med dagbøter, men nå er hestene flyttet.

Sirdal - hest

Man kan tydelig se ribbeina til hesten.

Foto: Privat

Det var i november i fjor at Mattilsynet hentet ut 40 hester fra en gård i Sirdal. Fem av hestene hadde fått så dårlig stell at de måtte avlives.

Da saken ble løftet frem i media ble det en nasjonal debatt om dyrevelferd. Diskusjonen ble enda hetere da det i Jæren tingrett ble avgjort at hestene fikk bli i familien, fordi datteren på gården ble utnevnt som rettmessig eier. Det ble også bestemt at foreldrene aldri skulle få lov til å ha hestene i sine staller.

Ett år senere, 24. november, gjennomførte Mattilsynet et tilsyn på gården, og oppdaget to hester i stallen. Mattilsynet sendte dermed et varsel om at datteren ville bli ilagt 2000 kroner i bot for hver dag hestene ble stående på gården.

– Nå har vi fått tilbakemelding om at hestene er flyttet fra gården, sier seksjonssjef i Mattilsynet Marianne Engelsgjerd til NRK.

Varsler stikkprøver

I brevet til datteren skriver Mattilsynet at foreldrene som eier gården ikke har lov til å holde produksjonsdyr eller hest. De ser alvorlig på at datteren har brukt gården som oppstallingssted.

– Vi vil unngå at hestene blir oppstallet der på nytt, ettersom det historisk sett har vært veldig dårlig dyrestell der.

Selv om saken er ute av verden for Mattilsynet i denne omgang, kommer de til å gjennomføre tilsyn på gården fremover.

– Vi kommer til å ta stikkprøver, i form av uvarslede besøk med jevne mellomrom for å sjekke at det ikke er hester på gården, forteller Engelsgjerd.

Mager hest i Sirdal

Hestene har også blitt kalt «Mydlandshestene».

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Les mer: Vanskjøttede hester får bli i familien

– Åpenbar feilvurdering

Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen mener at hestene burde ha blitt omplassert da familien ble dømt for brudd på dyrevelferdsloven.

– Vi mener at det å tillate datteren å beholde hestene åpenbart har vært nok en feilvurdering i denne saken. Dette her har bare blitt til en dans rundt regelverket der dyrene blir den tapende part.

NRK har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med datteren og hennes advokat, Tom Erik Vestrheim, uten hell.

Foreldrenes advokat Målfrid Ølberg hadde ikke hørt om utviklingen i saken før NRK ringte onsdag. NRK tok på ny kontakt torsdag, men Ølberg ønsket ikke å uttale seg.