Det var i november i fjor at Mattilsynet hentet ut 40 hester fra en gård i Sirdal. Fem av hestene hadde fått så dårlig stell at de måtte avlives.
Da saken ble løftet frem i media ble det en nasjonal debatt om dyrevelferd. Diskusjonen ble enda hetere da det i Jæren tingrett ble avgjort at hestene fikk bli i familien, fordi datteren på gården ble utnevnt som rettmessig eier. Det ble også bestemt at foreldrene aldri skulle få lov til å ha hestene i sine staller.
Ett år senere, 24. november, gjennomførte Mattilsynet et tilsyn på gården, og oppdaget to hester i stallen. Mattilsynet sendte dermed et varsel om at datteren ville bli ilagt 2000 kroner i bot for hver dag hestene ble stående på gården.
– Nå har vi fått tilbakemelding om at hestene er flyttet fra gården, sier seksjonssjef i Mattilsynet Marianne Engelsgjerd til NRK.
Varsler stikkprøver
I brevet til datteren skriver Mattilsynet at foreldrene som eier gården ikke har lov til å holde produksjonsdyr eller hest. De ser alvorlig på at datteren har brukt gården som oppstallingssted.
– Vi vil unngå at hestene blir oppstallet der på nytt, ettersom det historisk sett har vært veldig dårlig dyrestell der.
Selv om saken er ute av verden for Mattilsynet i denne omgang, kommer de til å gjennomføre tilsyn på gården fremover.
– Vi kommer til å ta stikkprøver, i form av uvarslede besøk med jevne mellomrom for å sjekke at det ikke er hester på gården, forteller Engelsgjerd.
Hestene har også blitt kalt «Mydlandshestene».
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRKLes mer:
– Åpenbar feilvurdering
Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen mener at hestene burde ha blitt omplassert da familien ble dømt for brudd på dyrevelferdsloven.
– Vi mener at det å tillate datteren å beholde hestene åpenbart har vært nok en feilvurdering i denne saken. Dette her har bare blitt til en dans rundt regelverket der dyrene blir den tapende part.
NRK har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med datteren og hennes advokat, Tom Erik Vestrheim, uten hell.
Foreldrenes advokat Målfrid Ølberg hadde ikke hørt om utviklingen i saken før NRK ringte onsdag. NRK tok på ny kontakt torsdag, men Ølberg ønsket ikke å uttale seg.