NRK Meny
Normal

Bytter ut matesker med gavekort

Frelsesarmeen i Kristiansand bytter i år ut mateskene med gavekort til de som trenger litt ekstra hjelp før jul. – Det gir større valgfrihet for familiene, sier Frelsesarmeen.

Frelsesarmeens matpakker

Frelsesarmeens matpakker blir nå historie i Kristiansand i førjulstida. Nå deles det ut gavekort på Kiwi til de som trenger litt ekstra mathjelp før jul.

Foto: Tunaal-Larsen, Johanne / Johanne Tunaal-Larsen/NRK

Hilde Jorun Fjeld Ørsnes

Kaptein Hilde Jorun Fjeld Ørsnes ordner til arrangementet som skal være på Frelsesarmeen etter julegrantenningen i Kristiansand. Da settes samtidig julegryten, som er grunnlaget for julehjelpen Frelsesarmeen gir, fram.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Hvert eneste år søker mange mennesker om litt ekstra hjelp fra Frelsesarmeen før jul. I Kristiansand har det frem til nå alltid blitt delt ut matesker til de som trenger, men fra i år har Frelsesarmeen heller valgt å bytte disse ut med gavekort på matkjeden Kiwi.

– Med gavekort på mat blir det større valgfrihet til de som mottar, forteller Hilde Ørsnes, kaptein i Kristiansand.

Fra før finnes lignende ordninger blant annet i Oslo, Trondheim og Gjøvik.

– Bra å bestemme selv

Rola Warda har mottatt Frelsesarmeens mateske i fire år, det ønsker hun også i år.

– Fordi jeg trenger hjelp til å gjøre litt ekstra for familien i jula. Uten denne hjelpen hadde det ikke gått, sier hun

Hun synes det er bra at hun får gavekort.

– Det er bedre med gavekort for da kan vi bestemme selv hva vi vil kjøpe. Jeg kommer nok til å velge litt annerledes. Det som avgjør er hva barna liker best, sier Warda.

– Alltid noen som misbruker ordningen

I Kristiansand har Frelsesarmeen de siste årene delt ut mellom 600 og 800 matesker i desember måned.

– Det vi ser er at det er vanskelig for oss å velge ut mat for andre. De kommer jo fra forskjellige land og kulturer. Og det at vi skal velge surkål og ribbe, som de kanskje ikke liker, er ikke nødvendig, sier kaptein Hilde Ørsnes i Frelsesarmeen.

De frykter ikke at folk misbruker gavekortene til å kjøre alkohol og røyk.

– Nei, kortene er merket med at de ikke kan brukes til alkohol og tobakk. Men det er alltid er risiko med at noen selger kortene eller lignende. Men det var en risiko også med mateskene at noen solgte innholdet. Det er alltid noen som vil lure oss uansett, sier kaptein Kolbjørn Ørsnes.

Gjør det på gamlemåten

Andre stedet på Sørlandet velger de å gjøre det på gamlemåten.

– Vi er en litt mindre by, og samfunnet er litt mer gjennomsiktig. Noe som gjør at vi opprettholder å gi mat og gaver på tradisjonelt vis, sier kaptein Geir Sødal i Frelsesarmeen i Farsund.

Også i Arendal gir de fortsatt ut esker med mat. Men noen vil få gavekort.

– Det er for det meste matesker folk får. For vi får mye mat fra butikkene som vi kan legge i eskene. Noen får gavekort, avhengig av hva behovet er, sier kaptein Wim Bijl i Frelsesarmeen i Arendal.

Kapteinene i Kristiansand tror ordningen med gavekort er kommet for å bli.

– Hvis dette blir vellykket tror jeg dette er kommet for å bli. Det gjør ting mye enklere og det gir mottakeren en viss verdighet at de heller kan velge selv hva de vil kjøpe enn å stole på vår smak, sier Kolbjørn Ørsnes.