NRK Meny
Normal

Tiggerne er borte fra Arendal

Hjelpearbeider Erling Ragnar Lundstrøm har fulgt tiggerne i flere år, men hverken han eller politiet har noen god forklaring på hvorfor de har forsvunnet.

Erling Ragnar Lundstrøm

Erling Ragnar Lundstrøm viser stedet hvor det har sittet en tiggende kvinne fast det siste året, men som nå er tomt.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

På det meste var det over ti personer fra Romania som livnærte seg med tigging i byen, og flere familier som sov i bilene sine hele året. Men de har gradvis blitt færre, til tross for spådommer om massetilstrømning.

– Opplevde hets

Lundstrøm viser oss stedet, like i hjørnet av byens kulturhus, der en av de kvinnelige tiggerne satt fast med koppen sin, men hvor det nå er tomt.

–Jeg pratet mye med henne, og fikk innsikt i hennes og familiens vanskelige situasjon, forteller han.

Lundstrøm har drevet hjelpearbeid i Romania og har blitt kjent med flere av tiggerfamiliene som levde på gata i Arendal. Han forteller at de tidvis opplevde hets fra folk i byen.

– De opplevde mye forskjellig. En tiggende kvinne fikk sparket koppen med penger bortover på gata, og det har også kommet negative utsagn og bemerkninger fra forbipasserende.

Men han tror ikke dette har skremt bort tiggerne.

– En kvinne fortalte meg at her i byen var det i hvert fall noen som var hyggelige med tiggerne. I hjemlandet Romania var det ingen, sa hun videre.

Lundstrøm understreker at det også var arendalitter som hjalp tiggerne med mat, penger og overnatting.

– Få problemer

Torstein Pihlmann

Torstein Pihlmann i arendalspolitiet vet ikke hvor tiggerne har blitt av.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

Også politiet i Arendal bekrefter at det ikke lengre ser ut til å være tiggere igjen byen. Etaten har sjekket identiteten på alle nye som kommer til Arendal, men Torstein Pihlmann, seksjonsleder ved Arendal politistasjon, sier de ikke har registrert nye, eller observert registrerte tiggere i byen den siste tida.

– Vi har samme inntrykket. Det er få eller ingen tiggere igjen i byen, uten at vi vet årsaken til dette. Normalt er det jo i sommerhalvåret det er flest som kommer, sier han.

– Er politiet glad for at tiggerne er borte?

– Vi har ikke noen klar oppfatning om det. Bortsett fra noen enkelttilfeller som vi har tatt tak i, har de fleste oppført seg bra her i Arendal, sier Pihlmann.

Men selv om det er tomt for tiggere nå, sier han politiet er forberedt på at det kan komme nye grupper utover våren og sommeren.

– Vi er jo ikke på jakt etter disse folka, men vi vil fortsatt ID-registrere og følge med på virksomheten deres, sier han.

– Uverdige forhold i hjemlandet

Erling Ragnar Lindstrøm, som også har bakgrunn fra Frelsesarmeen, forteller at de rumenske tiggerne i Arendal bestod av flere familier som er vant med å reise rundt.

– De kan ha dratt videre til neste by, eller reist hjem. Men det er ikke mye håp å hente der de kommer fra, sier Lindstrøm som har besøkt områdene der tiggerne holder til i Romania.

– Vi har langt bedre grisehus her hjemme, enn de boligene de lever i, sier han.

Les også: Bygdefolk mest negative til tigging.

Tiggerne i Arendal fryser

Lundstrøm sammen med tiggere i vinterkulda i Arendal.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK