NRK Meny
Normal

– Dette er fattigdommen vi lever i

Sandram Dviorel bor i en selvlaget hytte under Vesterveibroa i Kristiansand sentrum sammen med flere andre tiggere. Frelsesarmeen mener forholdene er uverdige og forferdelige. Nå ber de kommunen finne et nytt bosted til dem.

Frelsesarmeen i Kristiansand ber kommunen finne et bosted til tiggerne i byen. Nå bor de under Vesterveibroa i byen. - Forferdelig forhold, sier Frelsesarmeen.

Sandram Dviorel

OPTIMIST: Sandram Dviorel håper noen vil hjelpe ham og de han bor sammen med slik at de kan få et nytt bosted.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

NRK.no møter Sandram Dviorel. En av flere tiggere som bor under Vesterveibroa i Kristiansand. Han viser oss en liten hytte han har laget av noen planker og en presenning.

– Her får jeg beskyttelse mot vind og regn, sier han.

Vanskelige levekår

Området under broa har i flere år vært oppholdsstedet til tiggerne i byen, men i år har de bygget opp flere små hytter for å slippe og fryse om nettene.

På trærne henger det våte klær til tørk. Det er flere små bål og kjøkkenutstyr rundt de små hyttene. Gresset har så vidt klart å komme opp fra den tørre sandaktige jorda, som blir til søle når det regner.

Det er utfordrende forhold, men det er dette som er hjemmet deres nå.

– Dette er fattigdom. Vi finner ingen annen plass å bo, dermed er vi tvunget til å bo her. Det er ufattelig at mennesker må bo på denne måten.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

– Kommunen må gjøre noe

Kari Klingsheim jobber som diakoniarbeider i Frelsesarmeen i Kristiansand. Hun har opp gjennom årene vært i kontakt med tiggerne. Mandag morgen besøkte hun dem og ga dem varm kaffe.

Kari Klingsheim

– IKKE VERDIG: Kari Klingsheim i Frelsesarmeen mener forholdene tiggerne bor under er altfor dårlige. Hun vil at kommunen skal komme på banen å gi dem et botilbud.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Jørgen Kristiansen

HODEBRY: Kristiansands fungerende ordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier saken er vanskelig å løse for kommunen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Dette er forferdelige forhold. Vi må aldri bli vant med dette. Hver gang jeg kommer ned hit reagerer jeg. Dette er ikke et verdig overnattingssted, sier Klingsheim.

Nå mener hun Kristiansand kommune må finne alternative botilbud til tiggerne. I vinter ble kjellerlokalene til gamle Kongens gate skole brukt som et nødovernattingstilbud for tiggerne i byen, men det er nå stengt.

– Det fungerte så godt i Kongens gate. De oppførte seg eksemplarisk. Det var alltid strøkent da vi kom og sjekket dem ut om morgenen. Vi brukte ikke mye ressurser, men det hjalp 40 til 50 mennesker, sier Klingsheim.

– Situasjonen er vanskelig

Fungerende ordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen fra Kristelig Folkeparti, har flere ganger sett hvordan tiggerne lever, midt i sentrum av sørlandshovedstaden.

Han synes situasjonen er vanskelig.

– Jeg har tenkt veldig mye på dette. Dette er et folkeslag som har vært herjet med i Europa i 1200 år, men vi er bundet av internasjonale konvensjoner. Her i Norge har vi ennå ikke klart å svare på hvem som har ansvaret for dem.

Han vil ikke gi noen løfter, men sier kommunen vil fortsette med en løpende dialog med Frelsesarmeen.

Håper på tydelighet fra regjeringen

– Foreløpig har det bare vært nødovernatting for dem når det har vært kaldt på vinteren, men vi samarbeider veldig gjerne med Frelsesarmeen og andre organisasjoner for å hjelpe, sier Kristiansen.

Kristiansen mener det er vanskelig å gjøre noe konkret lokalt.

– Alternativet er å gi dem botilbud året rundt, men da har du spørsmålene rundt likebehandling som er vanskelig. Jeg håper regjeringen kommer med noen tiltak som gjør at de kan hjelpe dem mer i hjemlandet, avslutter Kristiansen.

Se video

Politikere i studio om boplass for tiggere