NRK Meny
Normal

Tester pepperkaker fra Hakkebakkeskogen

Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker... Slik er første linje i bakermester Harepus pepperkakebake-sang. Men funker oppskrifta?

Pepperkakedeig fra Hakkebakkeskogen

Deigen til bakermester Harepus til venstre. Pepperkakerdeig til høyre.

Foto: Lars Eie / NRK

Ann Britt Årli lager pepperkaker etter oppskrift fra bakermester Harepus

Ann Britt Årli med deig fra bakermester Harepus og egen oppskrift på pepperkaker.

Foto: Lars Eie. / NRK
Pepperkaker

Pepperkakene fra bakermester Harepus til venstre, mens det er ekte pepperkaker til høyre.

Foto: Lars Eie / NRK

Det er tidlig morgen på Presteruds eft Bakeri og Konditori i Flekkerfjord. Innehaver Ann Britt Årli har allerede vært oppe i flere timer. Hun har bakt blant annet pepperkake etter oppskrift fra Thorbjørn Egners pepperkakesang i "Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen."

Det er bakermester Harepus i Hakkebakkeskogen som gir oppskrifta til læregutten. Men læregutten tar én kilo pepper i stedet for en teskje. Men Årli fulgte oppskriften til bakermester Harepus.

Oransj deig

Ifølge teksten skal man smelte èn kilo margarin og røre dette sammen med èn kilo farin. Så tar man åtte eggeplommer og rører rundt i gryta. Etter det tar man èn kilo hvetemel og til slutt en liten teskje pepper. Deigen legges på stekebrett og stekers i ti minutter.

– Dette tror jeg ikke blir ordentlig pepperkake, forteller Ann Britt Årli til NRK.

Mel og sukker

Men baker Årli lager samtidig pepperkaker etter en oppskrift som bakeriet har. Der er det flere krydderingredienser, og ikke bare en teskje pepper.

Ann Britt Årlig synes ikke pepperkakene til bakermester Harepus smakte godt.

– Jeg tror nok det må flere ingredienser til for å få smak. Blant annet sirup kanel, ingefær og nellik, forteller Årli.

Oppskrifta som bakermester Harepus har, er ikke lik det man i dag bruker som pepperkaker.

– Det er heller ikke natron i pepperkakene fra bakermester Harepus, dermed blir ikke deigen hevet, forteller Årli.