Stanset varebil stappfull av bleier

Denne litauiske varebilen ble torsdag stoppet av politiet på E18 i Kristiansand. Tollvesenet sier den ikke er alene i sitt slag.

Bleiebanden

Bilen av litauisk opprinnelse ble torsdag stoppet av politiet i Kristiansand. Varebilen måtte laste av 500 kilo.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Politiet stanset torsdag en grå varebil på grunn av mistanke om overlast. Det skulle vise seg at overvekten blant annet var resultat av enorme mengder bleier.

– Bilen hadde 10 prosent overlast, og 500 kilo måtte derfor lastes av. Bilen kunne deretter kjøre videre, og Statens vegvesen vil som vanlig prosedyre anmelde saken, sier operasjonsleder Magne Storaker i Agder politidistrikt til NRK.

Bilen hadde litauisk skilt, og trolig var bleiene ment for salg i Litauen. Der kan de nemlig selges med stor fortjeneste fordi bleiene er vesentlig dyrere i Litauen enn i Norge.

Får stadig tips om bleiebander

Ifølge Tollvesenet blir de stadig varslet om at såkalte bleiebander er på ferde. Flere varebiler har den siste tiden blitt observert ulike steder. Tollvesenet får jevnlig meldinger om folk som gjennomfører mistenkelige bleieinnkjøp.

– Vi får stadig tips om folk som kjøper uvanlig mengder bleier. Dette er en vare som av en eller annen grunn er billigere i Norge enn i andre land, og derfor kjøper enkelte inn store partier for å selge videre i hjemlandet. Den siste måneden har vi fått tre-fire tips i Vest-Agder, både fra dagligvarebutikker og vanlige folk, om bander som fyller vognene fulle, sier Helge Breilid i Tollregion Sør.

Bleiebanden Kristiansand

Denne varebilen ble torsdag stoppet på grunn av mistanke om overvekt. Det viste seg at politiets antakelser stemte.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Breilid sier de jevnlig fører kontroller av mistenkelige biler. Han legger imidlertid til at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å kjøpe billige bleier i Norge, for deretter å føre dem ut av landet. Men når bleiene overstiger en verdi på 5000 kroner, så må varene deklareres.

– Ikke ønskelig

Salgssjef i Rema 1000 region Sør, Karianne Torvund, sier de stadig oppdager bleiebander i deres butikker.

– Kjøpmennene sender advarsler til hverandre når de vet at bleiebandene er på vei. De er veldig lette å kjenne igjen, og de prøver seg stadig vekk. De kommer gjerne kjørende fem stykker i en varebil, og de har flere runder inn og ut av butikken med handlekurven fulle av bleier.

Torvund sier at kjeden kun selger bleier til private husholdninger.

– Av den grunn blir bleiebandene stoppet med en gang. Våre ansatte har fått beskjed om å være oppmerksomme på mistenkelig store bleiekjøp. Bleiebander er ikke noe vi ønsker i våre butikker, sier hun.

Hun legger til at bleiebandene ikke er et problem så lenge de blir stoppet før de får handlet noe.