NRK Meny
Normal

Ber om fred i jula

Den rettsmedisinske kommisjonen stiller seg bak rapporten om Anders Behring Breiviks psykiske tilstand. Lederen for støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, håper det kan bidra til ro rundt terrorsaken i jula.

Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann ønsker minst mulig mediefokus på terrorsaken i juleuka, og håper den rettsmedisinske kommisjonens kunngjøring torsdag kan bidra til dét. (Arkivfoto)

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Det tror jeg er bra. Det betyr at vi får roet ned denne debatten og forhåpentligvis kan få fred i jula. Det er godt for oss at vi kan få slippe dette i jula, med all synsinga om han er tilregnelig eller ikke, sier Trond Henry Blattmann til NRK.no.

– Jula blir tung nok

Mange har ment mye om rettspsykiaternes rapport som hevder Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og utilregnelig.

Blattmann håper og tror det stilner nå.

– Det som har undret meg med dette er at veldig mange har ment veldig mye om denne rapporten, uten at de faktisk har vært i samtaler med vedkommende. Det har forundret meg. Dét er jo på mange måter en forutsetning for å kunne lage en psykiatrisk vurdering, sier Blattmann.

– Vi går inn i en juletid som er tung nok om en ikke skal ha noen svære debatter, synsing eller spekulasjoner rundt sinnstilstanden til en gjerningsmann som vi ikke orker å forholde oss til overhodet, sier lederen for de pårørendes støttegruppe etter 22. juli.

Oppfordring til media

Terrorsaken og gjerningsmannen har blitt viet enorm medieoppmerksomhet siden 22. juli.

I det siste har spørsmålet om Behring Breiviks tilregnelighet eller utliregnelighet vært mye i fokus.

Blattmann har en bønn til media under julehøytiden.

– At media har minst mulig om denne saken nå i jula tror jeg er veldig bra, hvis vi kan få det til. Så det er en oppfordring både til dere og andre medier. Ta nå litt hensyn i jula, ber Blattmann.