- Dette har ødelagt for oss

Båtprodusenten Nordic Boat Trading Evje tilbakeviser at deres sjarker er ustabile.

sjark fiskebåt

Statens havarikommisjon mener det er mangler med denne sjarken, men det avvises av båtpodusenten på Evje.

Foto: Espen Bierud / NRK

Åge Hansen

Hansen tilbakeviser at sjarken er feil konstruert.

Foto: Espen Bierud / NRK

I fjor høst omkom omkom en fisker fra Lillesand etter at sjarken hans forliste. Statens havarikommisjonen konkluderte med at sjarken som produseres på Nordic Boat Trading på Evje, var feil konstruert..

Denne konklusjonen har ødelagt for bedriften, mener daglig leder Åge Hansen.

– Dette har gjort at pressen har vinklet fullstendig mot at vår båt skulle være årsaken til ulykka. Jeg er sjokkert. Dette får enorm innvirkning på salget - og har nesten knust det meste - for å si det sånn.

LES: - Dårlig stabilitet havariårsak

Tilbakeviser konklusjonen

Etter havarikommisjonens rapport, ble sjarkene kontrollert på nytt. Denne gangen av en ingeniør som kommisjonen også har godkjent. Konklusjonen ble at sjarken er stabil, sier Hansen, men det må legges noe ballast i bunnen. Hansen påpeker at kommisjonens målinger ble tatt på en sjark som hadde flyteelementene feil.

– Da kom vi ut med et resultat som var vesentlig forskjellig fra det havarikommisjonen hadde i sine målinger, sier Hansen.

– Var nødvendig

Havariinspektør Kurt Håvard Brenna forstår Hansens fortvilelse over konsekvensene av rapporten, men mener kommisjonen ikke kunne gjort noe annet der og da.

– Vi skjønner at dette kan gjøre litt vondt, men vi mener det er nødvendig for å hindre denne typen ulykker i fremtiden, sier Brenna.

Havarikommisjonen vil ikke svare på om de har gjort noen feil i sin undersøkelse av båten, men vil ta undersøkelsen bestilt fra Nordic Boat Trading til etterretning.

Havari Skudenes

En 60 år gammel mann fra Lillesand omkom da sjarken hans forliste på vei fra Egersund inn til Skudeneshavn. (arkivfoto)

Foto: Tor Andre Johannessen