Havari-årsaken er klar

Høvåg-mann omkom da en Nor-Dan sjark kantret. Båten tilfredsstiller ikke minimumskravene for yrkesfartøy, ifølge havarikommisjonen.

Video nsps_upload_2009_12_7_18_16_20_853.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sjarken Monica IV havarerte utenfor Skudenes i Rogaland i september. Havarikommisjonen kritiserer Evje-firma etter forliset (Se video ved å klikke på bildet).

Dårlig stabilitet, kombinert med vann på dekk var trolig årsaken til at sjarken Monica IV fra Høvåg kantret og gikk ned utenfor Skudeneshavn i september i år.

Det er den foreløpige konklusjonen til Statens Havarikommisjon for Transport.

En 60 år gammel fisker fra Høvåg omkom under forliset.

LES: Fisker savnet - båt funnet

Svært dårlig stabiliitet

Tidlig morgen 8.september i år forlot sjarken Monica IV Egersund med kurs for Karmøy. Sjarken, med den 60 år gamle fiskeren ombord, var rigget for makrellfiske, men den kom aldri fram til bestemmelsesstedet.

Tidlig samme ettermiddag ble de første vitneobservasjonene gjort av den forulykkede båten. Da lå den med bunnen opp. Den omkomne fiskeren ble funnet tre dager senere ved hjelp av en miniubåt.

Rapporten forteller at det var bølger på rundt to og en halv meters høyde i området på havaritidspunktet, og båtens stabilitet har vært svært dårlig. Både fordi den var rigget for makrelldorging, men også uten dorgerigg hadde båten for dårlig stabilitet, viser beregninger kommisjonen har gjennomført.

Produsenten får kritikk

Det heter videre i rapporten at fartøyet ikke tilfredsstilte minimumskriteriene for yrkesfartøy da det ble levert nytt fra båtprodusenten Nordic Boat Trading AS for tre år siden.

Derfor tilrår kommisjonen nå båtprodusenten på Evje å gå i dialog med eiere av denne båttypen slik at de kan gjennomføre tiltak for å stabilisere båtene bedre.

I tillegg tilrås produsenten også å sikre at fremtidige båter blir produsert i henhold til stabilitetskravene i Nordisk Båtstandard for yrkesfartøy.

Avviser kritikken

Åge Hansen

Daglig leder Åge Hansen i Nordic Boat Trading.

Foto: Espen Bierud / NRK

Båtprodusenten Nordic Boat Trading på Evje tar avstand fra deler av kritikken etter dødsulykken med sjarken.

– Deler av kritikken bommer.

Det sier daglig leder Åge Hansen til NRK.

– Det kan se ut som en del vesentlige momenter er oversett i rapporten. Vi kan ikke godta å bli kritisert på denne måten uten videre, sier han.

Hansen mener at båten er god og henviser til stabilitets- og krengeprøver av båten.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Over halve klassen i karantene - nå kan det bli annerledes

Anita Thorsen og Knut Eckhoff, Norgesplaster

Norgesplaster blir i Vennesla - opp mot 60 beheld jobben