Tårevått gjensyn med familien: – Endelig er jeg her

Etter å ha vært borte fra familien i fire år, kom Arlen Khadaa i kveld endelig hjem til kona Kamilla og barna Eliana (9) og Aaron (3). De to siste årene har han bodd på en flyplass i Kirgisistan.

Her møter Arlen Khadaa familien sin etter å ha bodd på en flyplass i Kirgisistan de siste to årene.

– Jeg gleder meg til å være med min familie. Og bare glemme de siste fire årene, sier Khadaa mens han bærer på sønnen Aaron.

Tårene satt løst da Arlen Khadaa torsdag kveld landet på Kjevik i Kristiansand etter å ha vært adskilt fra familien i fire år.

Sønnen Aaron har han aldri møtt.

– Jeg føler tiden har stått stille siden mandag. De siste tre-fire dagene har vært lange, men endelig er jeg her, sier han.

– Det er en helt fantastisk følelse. Nå må vi ta ett steg av gangen, sier Kamilla mens hun kjemper mot tårene.

Familien samlet

Familien er samlet for første gang, etter at Arlen Khadaa torsdag landet i Kristiansand.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Fire timer tidligere på Flekkerøya tre mil unna flyplassen. Kamilla Karimova (29) og barna har forberedt seg i flere dager på at pappa Arlen skal komme hjem.

Det er flagg både på gårdsplassen utenfor leiligheten og i vinduskarmene.

23. november er det fire år siden de så han sist. Det var på flyplassen i Kirgisistan. Da var Kamilla høygravid med Aaron.

Familien trodde det skulle gå tre dager før de så han igjen. Det tok nesten fire år.

– Jeg har savnet mannen min, men vi har prøvd å være sterke, sier Kamilla.

Kamilla Karimova og barna Aaron og Eliana.

Kamilla Karimova og barna Aaron og Eliana har pyntet leiligheten med flagg og blomster. Helt til de siste timene før møtet jobber de med plakatene.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Dette har skjedd i saken

 • Januar 2011
  Kommer til Norge

  Arlen og kona Kamilla fra Kirgisistan søker asyl i Norge. Arlens mor, bror og søster hadde allerede fått opphold i Norge. Arlen er statsløs. Det er vanskelig å leve slik i Kirgisistan hvor de bor. For å kunne reise til Norge skaffet Arlen seg et falskt kirgisisk pass. I samtaler med Utlendingsdirektoratet (UDI) fortalte han imidlertid at han ikke eide et statsborgerskap.

 • August 2012
  Får avslag på asylsøknaden

  Kamilla og Arlen får avslag på asylsøknaden. De har da fått eldstedatteren Eliana sammen. De neste fire årene bor de på ukjent sted på Sørlandet.

 • November 2016
  Familien sendes ut av Norge

  Politiets utlendingsenhet transporterer familien til Kirgisistan. Da er Kamilla gravid med yngstemann Aaron. Bare Kamilla kunne slippes inn i landet, men ikke Arlen eller datteren Eliana. Ingen av dem hadde gyldig statsborgerskap. Norsk politi beslutter derfor å sende familien tilbake til Norge. På vei tilbake inn i flyet holdes Arlen igjen av en grensevakt. De mener det måtte gjøres videre undersøkelser om hvorvidt han kunne få opphold likevel. Datteren og hans gravide kone reiser tilbake til Norge.

 • 2016
  Alene i Kirgisistan

  De to neste årene tilbringer Arlen alene i Kirgisistan. Han håper å få gyldige papirer og reise til familien i Norge.

 • Januar 2019
  Får visum til Russland

  I januar 2019 får Arlen visum til Russland og drar til Moskva. Papirene viser seg å være falske, og han blir derfor returnert til flyplassen i Bisjkek, hovedstaden i Kirgisistan. Der oppholdt han seg i transittområdet. Arlen fryktet å bli arrestert hvis han gikk inn i Kirgisistan. Dette på grunn av de falske dokumentene han brukte da han reiste til Moskva.

 • 4. mars 2020
  Familien får asyl i Norge

  Kamilla og barna får midlertidig opphold i Norge. Eldstedatteren Elianas lange opphold og tilknytning til landet ble vektlagt. Samtidig får Arlen avslag på sin søknad om opphold. Familien engasjerer advokat. Advokaten varsler et søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort vedtaket. Hovedargumentet i søksmålet dreier seg om brudd på menneskerettighetene, og retten til privat- og familieliv.

 • September 2020
  UNE omgjør vedtaket

  UNE omgjør vedtaket av hensyn til barna. Dermed får også Arlen begrenset oppholdstillatelse i Norge og kan reise hjem. Han kommer til Norge 8. oktober.

Tunge netter

Mamma Kamilla beskriver en tøff tid som alenemor for to barn. Yngstemann ble født kun få uker etter at familien ble adskilt.

– Kveldene etter klokka 20 har vært vanskeligst. Da er det stille og jeg får tid til å tenke. Jeg har sovet lite disse fire årene, sier hun.

Hver eneste morgen har hun og barna snakket med Arlen via appen WhatsApp. Det har vært dagens høydepunkt.

Kamilla forteller at mannen har vært opptatt av å ikke snakke om det vanskelige livet på flyplassen for å beskytte dem.

– Han er så tøff. Kjempetøff, sier hun.

Arlen Khadaa

Arlen Khadaa fikk dagene på flyplassen i Bisjkek i Kirgisistan til å gå ved å vandre rundt og slappe av på benkeradene.

Foto: Sanden Media

Kveldsturer på sykkel

Arlen Khadaa har oppholdt seg på flyplassen i Kirgisistans hovedstad Bisjkek siden 19. januar 2019.

Her har han brukt dagene til å vandre rundt på flyplassen. Han har vasket seg på toalettene og sovet på en benkerad i ventehallen.

I koronatiden oppholdt han seg der omtrent alene.

Nå er han endelig hjemme i Norge etter at Utledningsnemnda (UNE) omgjorde vedtaket fra mars hvor de avslo asylsøknaden hans.

Eliana gleder seg stort til å sykle på kveldstur med pappa. Hun lærte seg nemlig å sykle kun kort tid før familien ble adskilt.

Hun husker faren godt selv om hun bare var fem år da.

– Pappa er morsom, kreativ og god til å fikse biler. Også er han mye bedre enn mamma til å fiske, sier hun.

Eliana lager plakat til pappa kommer hjem.

Barna har laget mange plakater til pappa Arlen. Nå håper hun faren har lyst til å bli trener på fotball-laget hennes.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Gleder seg til karantene

Kamilla Karimova er glad for at hun har hatt mannens svigerfamilie i livet sitt disse årene. Både moren til Arlen og søsknene hans bor i nærheten.

Familien har også mange venner og et godt nettverk på Flekkerøya hvor de bor.

Nå har de fått låne en hytte ved sjøen hvor de skal tilbringe de neste ti dagene. Arlen må nemlig i ti dagers karantene umiddelbart etter ankomst.

Familien er trolig noen av de få her til lands som gleder seg til å gå i karantene.

– Det blir så bra! Da skal vi ha familietid og bare være hjemme sammen. Vi skal grille og reise på fisketur. Det blir helt fantastisk, sier Kamilla Karimova.

Kamilla Karimova og barna snakker med Arlen Khadaa på Skype

Mobilapplikasjonen WhatsApp har gjort at barna blir kjent med faren sin. De har snakket sammen hver dag.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

En stor påkjenning

Andre Møkkelgjerd er Arlens advokat. Han ble engasjert i mars da UNE avslo Arlens søknad om asyl.

I september ble vedtaket omgjort. I likhet med kona og barna får Arlen midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

– Dette er en veldig spesiell sak. Å oppholde seg på flyplassen så lenge og under de forholdene som har vært der, har vært en stor påkjenning. Han har heller aldri sett sønnen sin, så det er godt at familien endelig kan gjenforenes, sier Møkkelgjerd.

En representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) overlever reisedokumentet som gjør at Arlen endelig kan reise til Norge.

Utlendingsnemnda svarer følgende på hvorfor de valgte å omgjøre vedtaket.

– Vi mente fortsatt det var forhold i saken som talte mot å gi han en tillatelse, men kom til at hensynet til barna måtte veie tyngst, sier fungerende avdelingsleder i UNE Silje Dalsbotten Aass.

Hun mener det at han nå har fått en tillatelse ikke betyr at tidligere avslag var feil.

– Tillatelsen er gitt av hensyn til barna slik saken står nå, sier hun.

STRANDET: I snart to år har Arlen Khadaa oppholdt seg på flyplassen i Kirgisistan. I mars stengte den som følge av koronapandemien. Video: Fra dokumentarfilmen «Flyplassmannen» – Sanden Media.