App skal hjelpe eldre å spise bedre

En app for smarttelefoner og nettbrett skal forebygge underernæring blant eldre. Tvedestrand kommune skal være med i forsøket.

Smarttelefon

Ny app skal hjelpe eldre til å spise bedre.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Sammen med blant andre Oslo kommune og Universitetet i Oslo skal Tvedestrand kommune bruke teknologi for å få eldre til å spise nok og bedre.

Geriatrisk sykepleier og kvalitetskoordinator i Tvedestrand Kristin Jeppestøl har stor tro på den nye applikasjonen for smarttelefoner og nettbrett, som skal brukes i forskningsprosjektet.

– Applikasjonen inneholder en del påminnelser for eksempel i forhold til måltider og hvor mye de eldre trenger å drikke i løpet av en dag, sier Jeppestøl til NRK.

Sykehuset venter i spenning

Dessuten skal de eldre kunne finne forslag til måltider og oppskrifter. Samtidig skal teknologien bidra til bedre kontakt med venner og pårørende.

Trehusbebyggelsen i Tvedestrand

Eldre i Tvedestrand skal bruke teknologi i nytt forskningsprosjekt om ernæring.

Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / Benedicte Goa Ludvigsen/NR

– Man kan også koble applikasjonen til for eksempel venner og pårørende, som kan følge litt med på om de eldre har spist og drukket nok, sier Jeppestøl.

Frode Gallefoss, som er forskningssjef på Sørlandet sykehus, sier helsevesenet har et økende fokus på eldre og ernæring. Derfor er han spent på hvilke resultater forskningsprosjektet vil gi.

– Problemene med ernæring er økende i den eldre delen av befolkningen, sier Gallefoss.

Frode Gallefoss

Frode Gallefoss ved Sørlandet sykehus venter spent på forskningen i Tvedestrand.

Foto: NRK

Ifølge forskningssjefen hevder noen at opp mot halvparten av de eldre som kommer inn i sykehjem er underernærte når de kommer.

Kan skyldes ensomhet

– Det blir spennende å følge prosjektet der Tvedestrand er med, sier Gallefoss, samtidig som han understreker at det slett ikke er sikkert at dette er den gruppen som lettest kan bruke en slik applikasjon det legges opp til i prosjektet.

Det er mange grunner til at eldre ikke spiser nok og riktig, mener forskningssjefen ved Sørlandet sykehus.

– Underernæring kan skyldes ensomhet eller at de er deprimerte, dessuten hvis kontakten med folk rundt er liten.

Universitetet i Oslo, som også er med i forskningsprosjektet, skriver om prosjektet APPETITT at målet er å forebygge feilernæring ved å bidra til oppmuntring, orientering og organisering i situasjoner med mat og drikke.