Hopp til innhold

Anbefaler vaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler sørlendinger å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt dersom de ofte får flått.

Flått
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forskere har denne måneden samlet tusenvis av flått mellom Risør og Farsund for å finne ut hvor mye av flåtten på Sørlandet som er bærer av TBE-viruset.

Folkehelseinstituttet anbefaler folk som er mye i skog og mark langs sørlandskysten om å vaksinere seg mot det flåttbårne TBE-viruset, som kan gi hjernehinnebetennelse.

Det skriver Aftenposten .

Vaksinerådet gjelder både fastboende og hyttefolk i Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Farsund og Flekkefjord.

Folk som oppholder seg i byområder trenger ikke å vaksinere seg, ifølge anbefalingene.

Sørlandet hardt angrepet

Forskere fra Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har denne måneden vært på flåttjakt på Sørlandet for å prøve å finne ut hvor mange flått som er infisert av TBE-viruset.

NETT-TV: ER PÅ FLÅTTJAKT PÅ SØRLANDET

Harald Reiso

Smittevernlege Harald Reiso i Arendal.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

For ett år siden gikk smittevernlege Harald Reiso i Arendal ut og anbefalte folk på Tromøy om å vaksinere seg . Det var da registrert 25 personer som hadde fått skogflåttencefalitt (hjernehinnebetennelse forårsaket av TBE-virus) i Norge, og en firedel av dem var blitt smittet på Tromøy.

I 2007 ble 10 nordmenn smittet med TBE -viruset etter bitt fra flått. Åtte av tilfellene var i Agder. Sørlandet er altså den landsdelen som har mest flåttplage i landet, mye på grunn av et mildt og fuktig klima.

Likevel er viruset som er funnet på Sørlandet adskillig mildere enn det TBE-viruset som finnes hos Taiga-flåtten i Østersjø-landene. Dette Taiga-viruset har tatt livet av både dyr og mennesker.

Ikke mange blir syke

Hanne Nøkleby

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet.

Det skal likevel en del til før man blir syk av flåttbitt. Selv om flåtten er bærer av TBE-viruset, blir kun et fåtall syke. Kroppen klarer å ordne opp i de aller fleste tilfeller, men skulle det oppstå hissige røde utslett rundt flåttbittet, eller om man føler annet ubehag, så bør man gå til lege.

– Vi ser at sykdommen har etablert seg på Sørlandet de siste par årene. Risikoen for å smittes er fortsatt lav, men noe høyere enn den har vært. Særlig de som vet at de blir ofte bitt av flått - der er vi forskjellige - bør tenke på å vaksinere seg, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til NRK.

Skulle forskerne som nå leter etter TBE-virus finne ut at det er mer TBE-virus på Sørlandet enn man nå tror, kan det føre til at vaksinen tas inn i vaksinasjonsprogrammet .

Bør vaksineres om vinteren

En TBE-vaksine består av tre doser. Etter den første dosen venter man en måned, og så tar man en tredje dose igjen etter et halvt år. Man er ikke fullvaksinert før man har tatt alle tre dosene.

Vaksinering (Illustrasjonsfoto)

Vaksinen mot skogflåttencefalitt består av tre doser.

Foto: colourbox.no

I fjor ble det solgt rundt 3 000 doser av vaksinen, men det var da vanskelig å få tak i vaksine i Norge, fordi en stor TEB-kampanje i Sverige gjorde at mye av vaksinen gikk dit. Hittil i år er det solgt 6 991 doser. Vaksinen skal beskytter 95 prosent mot skogflåttencefalitt og kan gis til alle over ett år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %