- Du bør vaksinere deg

Smittevernlegen anbefaler vaksine, men den får du ikke tak i.

Flått
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Folk som bor eller ferierer på Tromøy utenfor Arendal bør vaksinere seg mot det skumle TBE-viruset som bæres av flåtten på Tromøy og andre områder.

Det er smittevernlegen i Arendals helt klare oppfordring.

Det er bare et problem; akkurat nå er det så å si umulig å få tak i denne vaksinen.

LES: DØDELIG SMITTE PÅ VEI

Harald Reiso

Smittevernlege i Arendal, Harald Reiso, anbefaler folk som ferdes i skog og mark på Tromøy i Arendal, å ta vaksine mot TBE-viruset.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

- Akkurat nå er det problemer med å levere denne vaksinen. I fjor var det en stor kampanje i Sverige i forhold til TBE-viruset, og da forsvant mye av vaksinen dit. Folkehelseinstituttet, som leverer vaksinene til oss, har leveringsproblemer. Men det vil bli rettet opp i løpet av tre-fire måneder, sier smittevernlege i Arendal, Harald Reiso.

Har ikke vaksine

Reiso har ikke vaksine å tilby folk som kontakter ham om vaksine mot TBE-viruset. Flåtten på Tromøy er bærer av dette viruset, og folk som ferdes på tur i skog og mark i området bør vaksinere seg mot det forholdsvis sjeldne, men likevel hissige viruset.

- Det er registrert 25 personer som har fått TBE-virus i Norge, og en firedel av dem er blitt smittet på Tromøy. Det er ikke så mange tilfeller, men det viser at Tromøy er et spesielt område i forhold til TBE-smitte, derfor gir jeg den anbefalingen jeg nå gjør, sier Reiso.

Må ta tre doser

De fleste tilfellene av TBE-smitte, og annen smitte via flått, blir registret på sensommeren. Det betyr at det nå allerede er for sent å ta vaksinen mot TBE-smitte for beskyttelse i år.

Hovefestivalen 08

Harald Reiso tror ikke tilreisende til Hovefestivalen trenger å frykte TBE-smitte.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

- En vaksine består av tre doser. Etter den første dosen venter man en måned, og så tar man en ny dose igjen etter et halvt år. Man er ikke fullvaksinert før man har tatt alle tre dosene. Man bør kanskje vaksinere seg om vinteren, så man er fullvaksinert til sommeren, sier Reiso.

Ikke problemer for Hove-publikum

I disse dager er det punlikumsrekord og storinnrykk av ungdommer på Hovefestivalen på Tromøy. Ungdommen der er ikke i risikosonen, mener smittevernlegen.

- Helsetjenesten i kommunen gjorde en registrering under festivalen i fjor. Da var det 10 stykker som tok kontakt i forbindelse med flåttbitt. Ingen av dem hadde fått alvorlige bitt, så jeg tror det er et mindre problem, sier Reiso.