Hopp til innhold

Dødelig flått på vei

Finnene advarer Sørlandet om at dødelig flåttsmitte kan være på vei hit.

Flått
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Professor Antti Vaheri advarer i dagens VG sørlendinger mot en aggressiv flåttype, som kan bære med seg et dødelig TBE-virus.

Taigaflåtten har spredd seg fra Sibirs stepper til hele området rundt Østersjøen - og videre ned i Europa.

Sørlandet har mest flåttplage i landet. I fjor ble ti nordmenn smittet med TBE -viruset etter bitt fra flått. Åtte av tilfellene var i Agder.

Godt klima for flått

- Hovedgrunnen til at det er mye flått på Sørlandet er klimaet. Det er mildt og fuktig her og milde vintre. Det gjør at det i all tid har vært mye flått i Agder, men vi ser at tettheten øker og at utbredelsen brer seg både innover i landet og oppover langs kysten, sier førsteamanuensis Audun Slettan i laboratoriet på Universitetet i Agder.

TBE-viruset angriper hjernen. Men viruset som er funnet på Sørlandet er adskillig mildere, enn det som bringes med Taigaflåtten fra Østersjø-landene. Taiga-viruset har tatt livet av både dyr og mennesker.

- Taigaflåtten er veldig lik den vanligste norske flåtten vi finner i skogen. Det er vanskelig å se forskjell på den. Men viruset den har med seg er farligere, sier Slettan.

Flere smittet med TBE-virus

Det ble funnet flere tilfeller av TBE-smitte på Sørlandet i fjor, men Slettan sier at de ikke vet så mye om hvor stor faren er for at Taiga-flåtten og det nye TBE-viruset nå sprer seg i Norge.

- Vi jobber med TBE-virus, men også med bakterier som flåtten kan smitte både dyr og mennesker med. Vi vet ikke om det nye TBE-viruset har kommet til Norge, men vi har en stor utbredelse av boreliabakterier og TBE-viruset er også funnet her, sier Slettan.

- Frykter dere dette nye viruset?

- Nei, men vi har åpne øyne, og vi har sett en del økning i TBE-tilfeller det siste året.

Bare én prosent blir syke

Til tross for at mange frykter smitte, skal det likevel en del til før man blir syk av flåttbitt, ifølge Slettan.

- Det er lav risiko for å bli syk. Nå regner vi at det er én prosent risiko for å bli syk, hvis man blir bitt av en flått med TBE-viruset.

- Kroppen klarer å ordne opp i de aller fleste tilfeller, men skulle det oppstå hissige røde utslett rundt flåttbittet - eller om man føler annet ubehag - så går man til legen og får en sjekk, sier Slettan.

Det finnes vaksine mot de ulike formene for TBE-virus.