Hopp til innhold

Politikere om privat by: – Spesielt å drømme om et liv uten statlig kontroll

Hans Fredrik Grøvan (KrF) synes folkene bak Liberstad-prosjektet fortjener å få en sjanse, men presiserer at de må forholde seg til lover og regler.

Liberstad skilt

NRK avla Liberstad en visitt sist uke. Dette banneret er det første som møter de besøkende etter å ha kjørt fire kilometer på en svingete grusvei. De første spadetakene på eiendommen ble tatt i fjor sommer.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Jeg synes det er litt spesielt at man drømmer om et liv uten statlig kontroll. Det er ikke mulig, men i utgangspunktet er jeg positiv til at det potensielt kommer mange nye innbyggere til Marnardal, sier stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan.

NRK omtalte nylig planene om å utvikle en privat by i Marnardal. 108 tomtekjøpere fra 28 land skal ha sikret seg rettighetene til en tomt. Nå er utbyggingen i gang.

Hans Fredrik Grøvan

KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan presiserer at folkene bak Liberstad-prosjektet må forholde seg til gjeldende lover og regler. – Hvis ikke får de ikke til noen ting, sier han.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hans Fredrik Grøvan er selv fra Lyngdal, en halvtimes kjøretur fra Liberstad. KrF-politikeren sier han er «positivt avventende» til prosjektet.

– Jeg synes de bør få en sjanse til å vise om de kan få det til. Så får man heller vurdere prosjektet etter at det har blitt etablert og har eksistert en stund, sier Grøvan.

Tjelland, Liberstad

Liberstad-gründerne Sondre Bjellås (t.v.) og John Holmesland har store planer for Liberstad. Her er de to gründerne fotografert sommeren 2017. Bygningene i bakgrunnen står på det som skal bli det planlagte sentrumet i den private byen.

Foto: Dag Lauvland / Lindesnes avis

– Ikke realiserbart

Kari Henriksen (Ap) er ikke like positivt innstilt til Liberstad. Hun kaller prosjektet meningsløst og tror ikke det er realiserbart.

– Ethvert samfunn må ha sine egne strukturer. De vil være avhengig av storsamfunnet på mange måter, sier Henriksen og tenker blant annet på tilgangen til sykehus.

Hun synes det virker merkelig å skulle ha en fristat i en stat.

– Det kan jo være at noen bosetter seg der, men å få en egen stat i staten, er ikke realistisk, sier Ap-politikeren som representerer Vest-Agder på Stortinget.

Kari Henriksen

Kari Henriksen (Ap) er svært skeptisk til Liberstad-prosjektet. Hun mener det ikke er realiserbart. – Alle samfunn må ha sine strukturer. Å etablere en fristat i en stat mener jeg er meningsløst, sier hun.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hvordan samarbeide med lokalsamfunnet?

Norunn Tveiten Benestad (H) liker at noen tenker utenfor det som er vanlig og tør å skape noe nytt. Hun er opptatt av at vi skal skape inkluderende samfunn med plass for alle, men innenfor lovverket som regulerer rettighetene og pliktene våre.

Stortingspolitikeren synes det er vanskelig å få oversikt over rekkevidden av planene for Liberstad.

– Hvordan ser initiativtakerne for seg at byen skal samhandle med resten av lokalsamfunnet i kommunen, spør Tveiten Benestad.

Hun legger til:

En fremtid med mer frihet høres forlokkende ut, men hvilket innhold som legges i dette, er uklart. Det er langt fra å ønske seg bedre naboforhold, mer samarbeid, billigere og bedre tjenester, til å ønske seg en «fristat» basert på tilnærmet anarki.

Norunn Tveiten Benestad

Stortingspolitiker for Høyre, Norunn Tveiten Benestad, synes det er avgjørende å vite hvordan Liberstad ser for seg å samarbeide med lokalsamfunnet i Marnardal.

Foto: PETER MYDSKE

Stor interesse for prosjektet

Etter at NRK omtalte Liberstad har gründerne opplevd mange henvendelser fra folk som vil bosette seg der. I løpet av få dager skal Liberstad ha fått bestilling på tomter til en verdi av over tre millioner kroner, opplyser de til NRK.

Nå vil gründerne John Holmesland og Sondre Bjellås prøve å få til et nytt møte med ordføreren i kommunen, for å få de til å være mer positive til planene.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 07 0,63 kr
Dyrest kl. 22 1,5 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %