– Det MÅ være et fat med tre etasjer. Ellers blir det ikke så lekkert, sier hotellsjef Dagfinn Galdal.
I restauranten på Boen gård i Kristiansand sitter gjestene og venter på å få servert Afternoon Tea.
Et mellommåltid som stadig blir mer populært i Norge.
Nederst ligger sandwicher.
I midten har croissanter og scones med rømme og syltetøy fått plass.
Øverst troner diverse søte fristelser.
– Jeg har ikke noe spesielt forhold til Afternoon tea, men har lenge hatt lyst til å oppleve det, sier en av gjestene på Boen gård, Ann Marit Strædet.
– Rundt 2000 brett i uka
De siste årene har den britiske tradisjonen med å drikke te, gjerne sammen med noen godsaker på et fat, tatt av her i Norge.
Stedet som trolig serverer flest treetasjes fat med godsaker her i landet, har merket økt interesse fra norske gjester.
– De siste fem årene har det gått fra å servere et par hundre brett til rundt 2000 i uka, sier direktør ved Bristol Hotel i Oslo Lars Petter Mathisen.
I vinterhagen der serveres det Afternoon tea syv dager i uken.
Hos Theatercaféen i Trondheim, som startet med dette for to år siden, har pågangen også økt.
– Det er alle mulige folk som kommer, men mest av alt damer, sier daglig leder Kristin Brå Johansen.
Daglig leder i Visit Sørlandet Synnøve Aabrekk, har merket stor økning av folk som klikker seg inn på deres hjemmeside for å finne ut hvor man kan drikke Afternoon tea.
– Det tok skikkelig av under pandemien da vi ikke kunne reise. Og populariteten har bare fortsatt, sier hun.
Startet med en sulten hertuginne
Vi må tilbake til 1840 for å finne opprinnelsen til Afternoon Tea.
– Da var det vanlig å bare spise to måltider, frokost og middag. For hertuginne Anne den 7. av Bedford var det ikke nok. Løsningen ble et enkelt måltid med te for å slukke sulten.
Det forteller førstelektor ved Universitetet i Agder Erik Mustad, som er spesialist på britisk kultur.
– Når man dyrker andre lands skikk slik vi gjør med Afternoon Tea, prøver vi å komme til et sted, uten å reise dit. Det kalles representasjon av en kultur, forklarer han.
Mustad ser ikke bort fra at tradisjonen vil øke ytterligere i omfang nå, etter dronning Elisabeth ll bortgang.
– Men husk en ting. Det med champagne har kommet til etter hvert. Opprinnelig var det kun te som ble servert som drikke.
Mødre og døtre
Flere av serveringsstedene NRK har snakket med sier det ofte er venninnegjenger, og mødre og døtre som kommer for å småprate og spise.
Kari Arntsen har invitert døtrene sine på Afternoon tea.
Hun skjønner godt at mange omfavner den britiske tradisjonen.
– Det er en hyggelig måte å bruke litt av lørdagen på, sier hun.