Hopp til innhold

Afternoon tea tar av - startet med en sulten hertuginne

En hertuginne som ble sulten mellom frokost og middag var starten på «Afternoon tea». Nå brer den britiske trenden om seg i Norge.

Ingrid Elisabeth Arntsen og Kari Arntsen

Afternoon tea øker i popularitet i Norge og er spesielt populært blant kvinner. Ingrid Elisabeth Arntsen ble invitert med av mor Kari Arntsen.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Det MÅ være et fat med tre etasjer. Ellers blir det ikke så lekkert, sier hotellsjef Dagfinn Galdal.

I restauranten på Boen gård i Kristiansand sitter gjestene og venter på å få servert Afternoon Tea.

Et mellommåltid som stadig blir mer populært i Norge.

Afternoon tea

Nederst ligger sandwicher.

I midten har croissanter og scones med rømme og syltetøy fått plass.

Afternoon tea

Øverst troner diverse søte fristelser.

Ann Marit Strædet på Afternoon tea

– Jeg har ikke noe spesielt forhold til Afternoon tea, men har lenge hatt lyst til å oppleve det, sier en av gjestene på Boen gård, Ann Marit Strædet.

– Rundt 2000 brett i uka

De siste årene har den britiske tradisjonen med å drikke te, gjerne sammen med noen godsaker på et fat, tatt av her i Norge.

Stedet som trolig serverer flest treetasjes fat med godsaker her i landet, har merket økt interesse fra norske gjester.

– De siste fem årene har det gått fra å servere et par hundre brett til rundt 2000 i uka, sier direktør ved Bristol Hotel i Oslo Lars Petter Mathisen.

I vinterhagen der serveres det Afternoon tea syv dager i uken.

Afternoon Tea på Bristol Hotel

Afternoon Tea på Bristol Hotel.

Foto: Bristol Hotel

Hos Theatercaféen i Trondheim, som startet med dette for to år siden, har pågangen også økt.

– Det er alle mulige folk som kommer, men mest av alt damer, sier daglig leder Kristin Brå Johansen.

Daglig leder i Visit Sørlandet Synnøve Aabrekk, har merket stor økning av folk som klikker seg inn på deres hjemmeside for å finne ut hvor man kan drikke Afternoon tea.

– Det tok skikkelig av under pandemien da vi ikke kunne reise. Og populariteten har bare fortsatt, sier hun.

Hotellsjef Dagfinn Galdal

Hotellsjef ved Boen Gård Dagfinn Galdal gjør klart til Afternoon tea.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Startet med en sulten hertuginne

Vi må tilbake til 1840 for å finne opprinnelsen til Afternoon Tea.

– Da var det vanlig å bare spise to måltider, frokost og middag. For hertuginne Anne den 7. av Bedford var det ikke nok. Løsningen ble et enkelt måltid med te for å slukke sulten.

Det forteller førstelektor ved Universitetet i Agder Erik Mustad, som er spesialist på britisk kultur.

– Når man dyrker andre lands skikk slik vi gjør med Afternoon Tea, prøver vi å komme til et sted, uten å reise dit. Det kalles representasjon av en kultur, forklarer han.

Les også Dronningenes pyntebegjær har blitt dagens miljøproblem

Dronning Sophie Magdalene med en overflod av smykker, malt en gang på 1700-tallet.

Mustad ser ikke bort fra at tradisjonen vil øke ytterligere i omfang nå, etter dronning Elisabeth ll bortgang.

– Men husk en ting. Det med champagne har kommet til etter hvert. Opprinnelig var det kun te som ble servert som drikke.

Mødre og døtre

Flere av serveringsstedene NRK har snakket med sier det ofte er venninnegjenger, og mødre og døtre som kommer for å småprate og spise.

Kari Arntsen har invitert døtrene sine på Afternoon tea.

Hun skjønner godt at mange omfavner den britiske tradisjonen.

– Det er en hyggelig måte å bruke litt av lørdagen på, sier hun.

Afternoon Tea på Boen Gård i Kristiansand

Familien koser seg på Afternoon tea i Kristiansand.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %