NRK Meny
Normal

Advokatkrangel etter Bolivia-flukt

Advokat Carl Bore avviser at lillesandkvinnens flukt fra Bolivia vil få konsekvenser for de to andre norske narkotiltalte kvinnene.

Carl Bore

Advokat Carl Bore avviser at hans klients flukt forverrrer situasjonen for de to andre tiltalte i kokainsaken i Bolivia. (arkivfoto)

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Det er krangel mellom advokatene til de tre kokaintiltalte kvinnene etter at Lillesand-kvinnen rømte fra Bolivia til Norge søndag.

Advokat Frode Sulland

Sulland frykter strengere dom

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Advokatene til de to andre norske jentene som sitter fengslet i Bolivia frykter at flukten vil få negative konsekvenser for deres klienter. Advokat Frode Sulland som representerer den 19 år gamle kvinnen fra Skedsmo, frykter hans klient får strengere straff i Bolivia.

– Det jeg ser for meg er jo at de blir sett på med mindre blide øyne, både når det gjelder vurderingen av bevisene og en eventuell straffeutmåling, sier Sulland.

Men Lillesand-kvinnens advokat, Carl Bore, avviser kritikken.

– Når det gjelder skyldspørsmålet så har de to andre kvinnene vært i Bolivia før, og jeg tror det er riktig å si at de har en i utgangspunktet tung sak. Jeg kan ikke se at dette vil medføre noe for deres sak, sier Bore.

Ulikt syn på kausjonsvilkår

20-åringen fra Lillesand ble løslatt mot kausjon i fjor . I forrige uke fikk hun et nytt nødpass av norske myndigheter etter at hun byttet navn. Det passet brukte hun for å komme seg hjem til Norge. Bore mener de to kvinnene som fortsatt sitter fengslel hadde samme tilbud om kausjon.

– Når det gjelder kausjon så foreligger det kjennelse som gir de rett til å slippe ut fra varetekt mot kausjon fordi rettsaken har pågått i over 18 måneder. Den muligheten har de fortsatt i dag, sier Bore.

Marius Dietrichson

Også Dietrichson mener flukten får konsekvenser

Foto: NRK

Men advokat Marius Dietrichson som forsvarer den eldste kvinnen, er uenig.

– Foruten at hun nok vil bli behandlet strengere under straffeutmålingen, så vil hun nok ikke lenger kunne benytte seg av det kausjonstilbudet som alle jentene fikk tilbud om. Jenta som rømte er den eneste som har hatt mulighet til å betale kausjonskravet. Det har ikke de to andre klart, og i en begjæring om nedsettelse av kravet så vil de nok ikke bli hørt nå, sier Diestrichson.

– Rettssak i det blå

Bore mener Lillesand-kvinnen måtte rømme for å få en rettferdig behandling. Han fryktet at rettsaken som allerede er blitt utsatt en gang - med all sannsynlighet ville bli utsatt igjen.

– Det er helt ute i det blå når denne saken kan bli avsluttet. Denne saken kan ligge og rulle i systemet i mange år. Dette systemet er overhodet ikke i stand til å ivareta hennes interesser, og vi har mistet alle illusjoner om en rettferdig rettergang, sier Bore.

Den tiltalte Lillesand-kvinnen vil ikke bli utlevert til Bolivia , ifølge UD. Men KRIPOS vurderer om det skal tas ut en siktelse mot henne.

- Selv om de skulle ta ut en siktelse så forutsetter vi at de vil gjøre en grundig vurdering av materialet som foreligger, og ikke forhaster seg på noen måte, sier Bore.