Hopp til innhold

Færre bøtelagt tross mer sexsalg

Stadig færre personer straffes for sexkjøp. Det skjer samtidig som gateprostitusjonen øker merkbart i Kristiansand.

Sexkjøp Arne Pedersen

Agder politidistrikt tar stadig færre for sexkjøp. Dette skjer til tross for at antall prostituerte i Kristiansand er stadig økende.

De siste årene har kommunens helseteam registrert at gateprostitusjonen i Kristiansand har økt betydelig i omfang.

Til tross for dette er det stadig færre som ilegges forelegg for sexkjøp nå enn tidligere. Det viser tall NRK har fått tilgang til fra politiet.

Kompliserte saker

Kriminalsjef hos politiet i Agder, Arne Pedersen, sier det er vanskelig å etterforske denne type saker.

– Vi er avhengig av sikre bevis for at vedkommende som blir tatt faktisk har kjøpt tjenester av prostituerte. Har vi ikke de bevisene på plass, så kan ikke vi gå videre med saken, sier Pedersen til NRK.

Da sexkjøploven ble innført i 2009, var det åtte personer på Agder som fikk forelegg som et resultat av lovendringen. Siden den gang har antallet personer som er ilagt forelegg, gått nedover.

Går nedover

Så langt i 2013 er det kun én person som er ilagt forelegg for å ha foretatt sexkjøp.

– Vi antar at en del av de bøteleggelsene vi gjorde i 2009 fikk en viss preventiv effekt, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) tror det er store mørketall, og mener politiets bøteleggelser viser et feil bilde av situasjonen.

– Vi vet det foregår menneskehandel i forbindelse med prostitusjonen, og jeg tror ikke tallene kommer til å gå ned av seg selv. Det skjer i alle fall ikke hvis politiet ikke kontinuerlig prioriterer det arbeidet. De må jobbe i miljøene og kartlegge hva som er status, sier Henriksen.

Politisamarbeid i Norge

Kriminalsjef Arne Pedersen sier Agder samarbeider med flere andre politidistrikt for å bekjempe menneskehandel. Han sier politiet gjennom dette etterforskningsarbeidet lettere kan avdekke det nettverket av bakmenn som står bak menneskehandelen.

– Prostitusjon er en alvorlig sak for dem som blir tvunget til å utføre disse handlingene. Disse kvinnene har ingen gode liv. Derfor må politiet prioritere sakene. Vi må kunne kreve at politiet beskytter kvinnene slik at de ikke blir tvunget til å utføre noe de ikke ønsker, sier Henriksen.

Antall forelegg for sexkjøp i Agder:

  • Forelegg i 2009 var 8
  • Forelegg i 2010 var 5.
  • Forelegg i 2011 var 2.
  • Forelegg i 2012 var 3.

Forelegg 6 første måneder av 2013 er 1.

Antallet straffedømte i løpet av denne perioden er 3 personer.