– Vi skulle prøve å komme så langt som mulig

Med kameratens bil hengende på slep på vei fra Stavanger til Kristiansand, holdt 20-åringen en gjennomsnittsfart på 77 km/t. Det fikk konsekvenser.

Bensinstasjon på Ålgård

To personer er dømt etter at de forsøkte å slepe en bil fra Stavanger mot Kristiansand. Ferden endte i Gjesdal kommune.

Foto: Rolf Hugo

17. februar skulle 20-åringen hjelpe en kamerat med å slepe en bil fra Stavanger til Kristiansand fordi bilens kjølesystem var ødelagt. Med et 4,12 meter langt slepetau kjørte 20-åringen bilen foran, mens kameraten satt i bilen bak.

– Vi skulle prøve å komme så langt som mulig, forklarer den dømte sjåføren til NRK.

Men de to kameratene hadde ikke kommet langt på E39 da de ble stoppet av politiet like forbi Sandnes i Rogaland. Der ble gjennomsnittsfarten målt til 77 kilometer i timen.

Kameratene, som begge er fra Bergen, er nå dømt for uaktsom kjøring.

– Utgjorde et betydelig farepotensial

Retten har kommet frem til at sjåføren opptrådte uaktsomt da han slepte en stasjonsvogn med et tau på 4,12 meter. Med bilens hastighet utgjorde den et betydelig farepotensial, ifølge dommen.

Tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia

Tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia har konkludert med at den 20 år gamle sjåføren opptrådte uaktsomt.

Foto: KPK

Ved en bråbrems ville fører av den bakerste bilen hatt 0,2 sekunders reaksjonstid før han hadde krasjet i bilen foran, ifølge rettens beregninger.

– Det er ingen regler som sier det ikke er lov å slepe en bil. Og når de selger slepetau overalt, er det rart å bli tatt for å bruke det, sier 20-åringen til NRK.

Begge dømt: – Kommer til å tenke meg om neste gang

Nå har Kristiansand tingrett dømt den 20 år gamle sjåføren til å betale en bot på 8000 kroner, samt til fem måneders beslag av førerkort. Kameraten, som satt i bilen bak, fikk samme bot.

– Jeg kommer til å tenke meg om neste gang jeg blir spurt om å slepe en bil, sier mannen.

Han vil likevel ikke utelukke at det kommer til å skje igjen.

– Jeg har gjort det mange ganger før, og i Bergen har jeg aldri blitt stoppet. Må jeg slepe en bil igjen, så kommer jeg nok til å gjøre det.

Begge de dømte var bosatt i Birkenes i Aust-Agder da forholdet ble anmeldt. De har i retten erkjent episoden, men sjåføren har anket pålegget om beslag av førerkort.

Kristiansand tingrett

Saken ble behandlet i Kristiansand tingrett denne uken.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK