– Ble slept med bil i to kilometer

Begge de to mennene som er tiltalt for å ha bundet en mann fast og slept han etter bil nekter straffskyld.

Tiltalt for legemsbeskadelse

Slik så skadene ut etter bilferden på veien i Nesseby.

Foto: Privat

De to mennene, en 29-åring og en 31-åring, er tiltalt for å ha slått en mann i hodet slik at han besvimte. De skal deretter ha bundet ham fast til en bil med en lastestropp, og kjørt med han hengende etter bilen.

Begge de to tiltalte mennene nektet straffskyld da rettsforhandlingene startet i Indre Finnmark tingrett i Tana onsdag formiddag.

Mener det er oppspinn

Den ene tiltalte som av fornærmede pekes ut som hovedmann, skjønner ingen ting av beskyldningene mot ham.

– Det er bare oppspinn. Jeg skjønner ikke hvor beskyldningene kommer fra, sier tiltalte i sin forklaring til tingretten onsdag.

Han avviser at krangel om reinbeite var tema på festen, og som årsak til noen krangel. Han forteller at fornærmedes bror har truet han på livet. Dette er broren også dømt for i Indre Finnmark tingrett i juni, ifølge forsvarer. Tiltalte mener redsel for fornærmedes bror er grunnen til at vitner ikke møter opp.

– De tør ikke møte opp fordi de er redd for broren til fornærmede, sier han.

– En festkrangel

Episoden skal ha skjedd i tilknytning til et nachspiel i Nesseby i mars i fjor, og bilferden skal ha gått i retning Varangerbotn.

Den fornærmede mannen i begynnelsen av 20-årene fikk omfattende sårskader på ryggen.

Jon Bertelsen

Aktor i saken er Jon Bertelsen.

Foto: Tarjei Abselsen/NRK

Aktor Jon Bertelsen anser at det hele startet som en festkrangel. Ifølge han er det ingen vitner som har sett selve slepet.

Ingen av de tekniske bevisene er avgjørende, men de er ifølge han forenlig med fornærmedes forklaring. Fornærmedes forklaring blir derfor avgjørende i saken.

– Ble slept to kilometer

I sin forklaring utpekte fornærmede en intern reindriftskrangel som årsaken til uenighetene. Mens en av de tiltalte holdt ham, skal den andre ha slått ham slik at han besvimte, forklarte han i retten.

Han anslår at han ble slept 800-1.100 meter og tilbake igjen til huset hvor festen var, altså en tur på til sammen cirka to kilometer.

Med det første var han ikke klar over skadeomfanget, og hadde ikke tenkt å lage en politisak ut av det. Han sovnet på sofaen, men da han våknet senere, og huden satt fast i sofaen, ringte han etter legehjelp.

Slept 2 km etter en bil

Den forrnærmede måtte få legebehandling etter bilferden.

Foto: Privat

I fem uker etter hendelsen måtte han ta smertestillende tabletter, forklarte han. Han skal også ha fått medisiner for angst og søvnproblemer.

Fornærmede var i retten klar på at det kun var en av de tiltalte som var aktiv og alene om slepingen.

Kjenner seg ikke igjen

Heller ikke den andre tiltalte kjenner seg igjen i det fornærmede har forklart.

– Forklaringa er litt vill, forklarer han til retten.

Han kan i likhet med den utpekte hovedmannen ikke huske noen krangel fra festen. I ettertid har han vitnet mot broren til fornærmede, der broren altså ble dømt for drapstrusler. Tiltalte har i ettertid holdt seg unna bygda.

– Etter denne episoden har jeg skjermet meg veldig mye fra bygda, sier han.

– Kan bli et problem

Møller-Christiansen

Forsvarer Gøran Møller-Christensen for 32-åringen, som er utpekt som hovedmann i rettssaken i Indre Finnmark tingrett.

Foto: Tarjei Abelsen

Under oppstarten av rettsforhandlingene onsdag kom det fram at et av vitnene i saken er utilgjengelig for retten. Han skal være på fiske ved Jan Mayen, og er ikke mulig å treffe på telefon - kun epost.

Forsvarer Gøran Møller-Christensen for 31-åringen som er utpekt som hovedmann, betegner Jan Mayen-vitnet som viktig. Han begrunner det med at han har en annen forklaring om det som skjedde inne på festen.

Ytterligere to vitner har politiet heller ikke fått tak i, men politiet leter etter dem.

Møller-Christensen mener mangelen på vitner kan bli et problem for rettsforhandlingene, men aktor Jon Bertelsen mener at så lenge resterende vitner møter så skal rettssaken kunne fortsette.

Flere domsalternativer

Om ikke de to mennene blir dømt for selve handlingen, er tiltalen utformet slik at de to kan dømmes for å ha medvirket, oppfordret, unnlatt å gripe inn eller stilt bilen til disposisjon.

Det er satt av to dager til rettsforhandlingene.