– Tar ikke skredfaren på alvor

En av landets fremste skredeksperter mener at nordmenn ikke tar skredfaren i fjellet på alvor og er bekymret ved inngangen til vinterferien.

En av landets fremste skredeksperter mener at nordmenn ikke tar skredfaren i fjellet på alvor og er bekymret ved inngangen til vinterferien.

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss i samtale med skredekspert Rolf Bergstrøm på Hovden fredag.

Jon Rolf Næss og Rolf Bergstrøm
Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Det er mange skiløperes arrogante holdning til å kjøre utenfor preparerte løyper som bekymrer eksperten.

Rolf Bergstrøm har jobbet på heltid de siste 35 årene med å lære folk om snøras og skredfare. Som tindevegleder merker han en sterk økning i interessen for å lære mer om fjellivets utfordringer.

Men samtidig er han bekymret over at stadig flere vil ut å kjøre på ski i upreparert terreng, uten kurs og kunnskap om hvilke farer det innebærer.

– Lite respekt og kunnskap

– Mange nordmenn har lite respekt og kunnskap om faren ved offpiste kjøring, sier Bergstrøm.

Hver vinter er han vitne til horder med skikjørere som hopper over sperrebånd i alpinløyper når skredfaren er stor. Han tror en av årsakene til den manglende respekten, er at vi i alle år har gått på tur og er vant til å tenke at vi kan håndtere friluftsliv.

– Vi er ikke vant til bratte fjell. Det er problemet, mener han.

Inn-sport nummer en i Norge for tiden er randonee-kjøring. Det har i mange år vært nasjonalsporten i mange europeiske land. Løperne går opp fjellsiden med feller under skiene, og kjører ned igjen uten feller, ofte på de bratteste partiene.

I Alpene holder randonee-folk seg innendørs når skredfaren er på 4 eller 5. I Norge jubler de, og roper pudder alarm.

– Det er skremmende, mener Bergstrøm.

Jon Rolf Næss, Jostein Rysstad, Rolf Bergstrøm, Tallak Hoslemo

Ordfører Jon Rolf Næss (f.v.), beredskapsleder i Bykle, Jostein Rysstad, skredekspert Rolf Bergstrøm og rådmann i Bykle, Tarald Hoslemo i møte fredag ettermiddag.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Anbefaler å stenge fjellet

Fredag satt skredeksperten i møter med Bykle kommune, for å være med på å vurdere skredfaren på fjellet Hovdenut. Her gikk det et stort snøskred for tre uker siden, og flere hytter ble ødelagt.

Ved inngangen til vinterferien ønsker ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss, råd.

– Fjellet er enkelt å stenge av for skiløpere når det er stor skredfare. Jeg ville vurdert det på utsatte dager, sier Bergstrøm.

Ordføreren er mer skeptisk til å stenge fjellet.

– Situasjonen rundt Hovdenut vurderes kontinuerlig. Kanskje må vi bygge skredvoller til sommeren, eller sette opp gjærer. Vi søker uansett gode råd om hva vi kan gjøre for at folk skal føle seg trygge, sier han.

I første omgang vil han ta kontakt med NVE og be om et skredvarsel som er mer lokalt og spesifikt for kommunen.