Derfor har denne festivalen overlevd i 33 år

Skjærgårdsfestivalen på Risøya ved Tvedestrand har overlevd mange festivaler og eksistert i 33 år. – Man må bygge over tid, sier festivalsjefen.

Jarle Storebø

Daglig leder ved Skjærgårds Jarle Storebø har drevet festivalen i nesten 20 år, en festival har eksistert i over 30 år. Han mener mange har noe å lære av hvordan de driver festival.

Foto: Leif Dalen / NRK

Jarle Storebø har ledet festivalen i 20 år, og synes det først og fremst er trist at Hove må legge ned.

– Det er ekstremt vanskelig å drive festival i disse dager og sjansene er små for lykkes, sier Storebø.

  • Les også: Hovefestivalen legges ned

    Man trenger flere ben å stå på, og man må bygge festivalen over tid. Ikke med en pangstart, slik mange prøver på.

    Jarle Storebø

Kan være positivt

Festivallederen for Skjærgårds Music & Mission Festival vil ikke rope hurra for at en «konkurrent» forsvinner fra Sørlandet, men innser at konkursen kan bety flere besøkende for hans egen festival.

– Hovefestivalen har vært samme uke som Skjærgårds, derfor kan dette bety at flere velger oss til sommeren, sier Storebø.

Han påpeker at Toffen i dag har uttalt at han ønsker å starte en ny festival på Sørlandet, og at dimensjonen på denne festivalen vil bestemme hvor stor økning Skjærgårds kan forvente seg.

Mye folk på gospel

Skjærgårdsfestivalen trakk i fjor 6500 person til hovedhelgen sin, de selger opptil 20.000 dagsbilletter i løpet av hele festivaluken.

Foto: Ole Einar Aas/NRK

– Det blir interessant å se hva slags festival Toffen planlegger. Han har ønsket å lage en «annerledes» festival, å klare det i Norge med 700 andre festivaler kan bli en spennende utfordring, sier Storebø.

Trenger flere ben

Festivallederen har flere tips til hvordan en fremtidig festival på Sørlandet kan overleve.

– Man trenger flere ben å stå på, og man må bygge over tid. Ikke med en pangstart, slik mange prøver på, sier Storebø.

Han mener grunnen til at Skjærgårds har vart i over 30 år er nøkternhet og langsiktig tenkning.

– Vi har alltid tenkt på hvordan vi kan få maks ut av budsjettet vi har, og har vært realistiske i planleggingen, sier Storebø.

En økonomisk knivsegg

Skjærgårds er en festival med en kristen profil som hvert år trekker mange tusen mennesker fra hele landet.

Storebø innrømmer at også deres egen festival antageligvis vil lande på røde tall etter årets festival, og sier at det ikke er enkelt å drive nøkternt heller.

– Om man kjører på med store artister og lite penger, får man masse støtte fra kommunen, men om man er nøkterne og klarer seg bra over mange år, får man ingenting, understreker han.