– Har ikke hatt utfordringer i de videregående skolene

For seks måneder siden innførte fylkespolitikerne forbud mot heldekkende hodeplagg i de videregående skolene i Vest-Agder. Utdanningssjefen mener det har fungert greit.

Niqab-kledd kvinne i Belgia (Illustrasjonsbilde)

Illustrasjon. Utdanningssjefen i Vest-Agder mener det har gått greit å innføre forbud mot heldekkende ansiktsplagg i de videregående skoler. Han sier det ikke har vært forespørsler om dette etter vedtaket i oktober i fjor.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp

Vest-Agder er ett av flere fylker i landet som har innført forbud mot heldekkende hodeplagg i de videregående skolene. I oktober i fjor bestemte fylkestinget seg for forbudet med 31 mot fire stemmer.

Etter et halvt år kan fylkesutdanningssjefen Arly Hauge konkludere med at forbudet har fungert greit.

– Det har gått veldig greit å innføre dette vedtaket. Vi har ingen meldte eller rapporterte saker knyttet til dette, sier Hauge til NRK.

Utdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge.

Utdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge, tror det var viktig at det ble en avklaring på hvordan skolereglementet skulle være.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Viktig med avklaring

Det var en videregående skole som ba fylket komme med en avklaring når det gjaldt hodeplagg. Tidligere har det ikke vært behov for avklaringer. Men fylkeskommunen støtter seg også på avgjørelser fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg

– Når man får en henvendelse og skal få dette vurdert, tror jeg det var klokt og viktig å få en avklaring. Da vet skolene hvordan de skal forholde seg til dette, sier Hauge.

Les også: Ansiktsplagg hører ikke hjemme i skolene

Flere fylker har innført forbud mot heldekkende hodeplagg, blant annet Telemark, Buskerud og Akershus fylker.

Aust-Agder har ikke forbud mot heldekkende hodeplagg. Utdanningssjef Bernt Skutlaberg i Aust-Agder opplyser til NRK at det ikke har vært behov for et slikt forbud i fylket.

Hauge sier de ikke hadde forventet flere saker etter at forbudet ble vedtatt av fylkespolitikerne i oktober i fjor.

– Vi hadde ingen utfordringer knyttet til dette før vi fikk det politiske vedtaket, sier Hauge.

Kunnskapsdepartementet vil vurdere et nasjonalt forbud som gjelder for hele utdanningsløpet, fra barnehager via skoler til høyskoler og universiteter.