NRK Meny
Normal

– Et viktig bidrag for å redde Vågsbygdmarka

– Veldig gledelig men ikke overraskende, sier lederen i Vågsbygd vel, Pål Friis, om innsigelsen mot ny E39 gjennom Vågsbygdmarka.

Pål Friis taler under markering mot motorvei

Pål Friis taler til de fremmøtte under en markering mot motorvei 31. mai i år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Torsdag ble det kjent at miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen kommer med innsigelse mot planene av hensyn til områdets verdi for friluftsliv.

– At fylket sier at dette er uakseptabelt sett fra miljøhensyn er veldig gledelig. Dette er viktigste naturområde for Kristiansands største bydel Vågsbygd og folk fra Hellemyr og Songdalen, sier velleder Pål Friis.

– Ikke overraskende

Protest motorvei Vågsbygd

31. mai var flere hundre mennesker i skogen i Vågsbygd for å protestere mot planene. Med et banner markerte de hvor bred en firefeltsvei blir.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Velforeningen er ikke overrasket, tvert imot forventet de en innsigelse. Lederen viser til andre planer som ble stoppet på 2000-tallet, da det skulle bygges bro over Kjosdalen i utkanten av området. Broa ble stoppet av departementet etter en tilsvarende innsigelse den gangen.

– Egentlig har vi ventet på dette. Da broa over Kjosdalen ble stoppet ble det begrunnet med at dette er et viktig regionalt friområde i grensen mellom Vågsbygd, Søgne og Songdalen, sier Friis.

Regner du med at Vågsbygdskogen er reddet nå?

– Jeg tror ikke automatisk det. Vi må kjempe videre, men det er et viktig bidrag, sier Friis.

Trenger nye alternativer

I tillegg har Statens vegvesen kommet med innsigelse mot det andre alternativet med en lang tunnel gjennom Vågsbygdmarka. Deres begrunnelse er at det blir for dyrt.

Fylkesmannen i Vest-Agder ber nå kommunene, vegvesenet og miljøvernavdelingen om å arbeide aktivt for å finne løsninger på innsigelsene.

Velforeningen i Vågsbygd mener det må helt nye alternativer på bordet.

– Mulighetene gitt til Kristiansand bystyre er altfor få. Jeg mener mange muligheter ikke er utredet ennå. Det går an å lage firefeltsvei i dagens trasé, sier Friis.