Hopp til innhold

– Dobbelt så mange prostituerte

Gateprostitusjonen har fordoblet seg siden i fjor. Nå er det kvinner fra alle land som trekker på gata.

Gateprostitusjon

Det har vært en fordobling i antall prostituerte i Kristiansand. Dette bildet ble tatt mandag kveld.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Feltsykepleier Liv Bente Sunde

Feltsykepleier Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune mener det ikke hadde vært så mange kvinner om det ikke hadde vært markedet for sexsalg.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Det har lenge vært kjent at det på kveldstid foregår åpenlys gateprostitusjon i Kristiansand sentrum. Tallet på gateprostituerte har ligget godt under ti. Nå har det fordoblet seg siden i fjor.

Marked for sex

Feltsykepleier i kommunen, Liv Bente Sunde, frykter det er et marked for sexsalg ettersom det er flere prostituerte i år enn i fjor. Og de er mer pågående.

– Det jeg kan si er at antallet har økt betraktelig, sier Sunde til NRK.

– Fordoblingen av gateprostituerte sier også noe om et større marked av kjøpere, sier spesialsykepleieren i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune.

Fra flere land

For ett år siden var det kvinner fra Nigeria som dominerte markedet i Kristiansand, nå er det kvinner fra forskjellige land.

Tilbyr hjelp

Hjelpeapparatet i kommunen tilbyr forskjellig hjelp til prostituerte og har god kontakt med kvinnene.

– Det viktigste er at vi er der når de trenger hjelp. Det kan være helsetjenester, å dele ut kondomer eller hjelpe de til legen ved behov. Om noen har vært utsatt for overgrep, hjelper vi med dette, sier Sunde.