– Barn ble festet til tannlegestolen med tau

Over 150 000 nordmenn lider av alvorlig tannlegeskrekk og dropper å gå til tannlegen. På Agder får de nå eksperthjelp.

Tannlege

Besøket i tannlegestolen var ofte en skrekkelig opplevelse for skolebarna for noen tiår tilbake. I dag er situasjonen som regel annerledes. (Arkivfoto)

Foto: Asbjørn Odd Berge/NRK

– Pasienter forteller at de som barn, ble festet med reimer i tannlegestolen og tvunget til å sitte stille, uten bedøvelse, forteller psykolog Bent Storå.

Han er tilknyttet et nylig etablert tannhelsetilbud for overgreps- og torturutsatte i Vest-Agder, og pasienter med ekstrem tannlegeskrekk.

Absurde skrekkhistorier fra stolen

Storå forteller om pasienter som ikke har turt å behandle tennene sine på over 40 år, fordi de har opplevd forferdelige ting.

– En pasient fortalte at inspektøren på skolen var med og holdt barna fast til stolen, så tannlegen kom til, sier han.

Tannlegehjelp

Psykolog Bent Storå forteller at nærmere fem prosent av befolkningen unngår tannlegen fordi de har alvorlig angst.

Foto: NRK Sorlandet

Tilbudet i Kristiansand består av tre fagfolk i regi av den offfentlige tannhelsetjenesten i Vest- Agder. Det er et prøvetilbud, etablert i 2014, med støtte av Helsedirektoratet.

– Vi har ikke hatt besøk av noen torturofre, men flere med overgrepshistorier og svært mange med sterk tannlegeskrekk, forteller Storå.

– Hvorfor har ikke ofre av tortur kommet til dere?

– Det vet vi faktisk ikke, men vi vet at tanntrekking er mye brukt i tortur, sier han.

– Hold kjeft og sitt i ro

Mellom åtte- og ni tusen mennesker i Vest-Agder sier at de trenger hjelp for odontofobi eller tannlegeskrekk. Hittil er 50 personer behandlet, og det står like mange på venteliste.

– Når barn får beskjed om holde kjeft, og sitte stille i stolen, så blir de skremt. Mange av våre pasienter har gått et helt liv uten å smile, fordi de skammer seg over tenner som de ikke tør behandle, forteller Storå.

Ifølge Storå har mellom tre og fem prosent av befolkningen ikke vært hos tannlegen de siste 10 årene, på grunn av angst.

– Mange prøver å komme over angsten, men når de makter det ikke og skammer seg, sier han.

Storå forteller at omtrent en tredjedel av pasientene har opplevd seksuelle overgrep.

– Oftest handler det om at de er tvungen til munnsex. Når de får fingre i munnen, så kommer de vonde minnene, forklarer han.

Suksessoppskrift

Terje Andersen

Fylkestannhelsesjef i Vest-Agder Terje Andersen.

Foto: Pressebilde Vest-Agder fylkeskommune

Tilbudet bruker eksperter på adferdsbehandling eller eksponeringsterapi.

– Dette prosjektet mener jeg er en suksess. Etter noen behandlinger skal pasientene kunne klare å gå til tannlegen selv, sier fylkestannhelsesjef i Vest-Agder, Terje Andersen.

For 2016 har prosjektet fått 1,1 millioner i statlig støtte, og ifølge Andersen tyder mye på at det kommer støtte også for neste års drift.

– Hvordan kan man forhindre tannlegeskrekk?

– Foreldrene er viktige. Mor og far må være rolige, slik at barnet ikke opplever frykt eller stress. I dag er det heldigvis slik at svært få barn må borre i melketennene sine, og tannlegene er blitt flinkere med mennesker, sier Storå.