Normal

– Det var et inferno med 15 meters bølger

– Vi hadde gledet oss til å ankomme Azorene, men ikke i et nødhelikopter, sier Jan Krøger, én av de fire om bord i seilbåten som forliste onsdag.

Videoen viser bergingen av den norske seilbåten Kolibri. Båten fra Arendal kom i havsnød sørvest for øygruppen Azorene onsdag.

Se video fra redningsaksjonen.

Redningshelikopter på Azorene

Et av redningshelikoptrene som deltok i redningsaksjonen.

Foto: Den portugisiske marine
Redningsaksjon etter seilbåt fra Arendal

Et redningshelikopter har fanget opp seilbåten med sitt tekniske utstyr.

Foto: DEN PORTUGISISKE MARINE

NRK snakker med den erfarne seileren fra Arendal mens han er på handletur på Azorene etter å ha måttet forlate alt om bord på seilbåten Kolibri.

Det var onsdag ettermiddag at mannskapet om bord på seilbåten med hjemmehavn i Arendal fikk problemer utenfor Azorene i Atlanterhavet.

– Sjøen blåste seg veldig opp. Til slutt gikk båten helt rundt. Toppen av masten berørte også vannskorpa to ganger til tross for at seilet var nede. Det var veldig spesielt da vi skjønte at vi måtte forlate båten, sier arendalsmannen Jan Krøger til NRK.no.

Inferno i bølger

Det var ved 15-tiden onsdag at mannskapet på fire med Krøger og Guttorm Guttormsen i spissen forstod at de måtte varsle nødetatene. Men det tok først åtte timer før helikoptrene fra marinen på Azorene nådde havaristen.

– Det var et inferno med sikkert 15 meter høye bølger. Noen bølger var så krappe og høye at jeg aldri har sett på maken, og jeg håper jeg aldri ser noe slikt igjen, sier Krøger.

På tross av 15 meter høye bølger, klarte mannskapet å beholde roen.

– Fryktet dere det skulle gå virkelig galt?

– På en måte var vi utrolig rolige, og alle gjorde det de skulle. Båten kom opp igjen og vi følte vi hadde kontroll, sier Krøger.

Kolibri

Slik ser seilbåten ut.

Foto: seilas.no

Motoren stanset

Omtrent ingenting fungerte etter at båten hadde gått rundt. Til alt hell virket satellittelefonen slik at mannskapet fikk varslet nødetatene.

– Motoren stanset, men heldigvis fikk vi den i gang igjen slik at vi kunne kjøre med været.

To av mannskapene om bord på Kolibri har ifølge Krøger liten erfaring med seiling, men han berømmer innsatsen deres.

– De klarte seg utrolig bra og gjorde en kjempejobb.

Krøger og reisefølget var på vei fra Karibia til Azorene da det gikk galt. De hadde vært på reise i elleve dager da den kraftige stormen overrasket dem. Krøger tror at båten Kolibri ligger på havets bunn nå.

– Vi hadde gledet oss til å ankomme Azorene, men ikke i et nødhelikopter.

Ønsket å seile igjen

Ingen av mennene ble alvorlig skadet i hendelsen. Noen av mannskapene er imidlertid litt forslått. Krøger innrømmer at havariet har gjort stort inntrykk, men han ønsket å seile igjen.

– Akkurat nå har jeg ikke tenkt over om jeg vil gjennomføre en slik tur igjen. Jeg må først svelge det vi nå har vært gjennom. Men jeg vil seile med båt igjen, sier Krøger.

Kystvakten opplyser at de måtte bistå flere skip i vanskeligheter onsdag. Redningsmannskaper skal totalt ha hentet opp åtte andre mannskaper, i tillegg til de fire nordmennene. Totalt fem båter havnet i havsnød.