NRK Meny
Normal

– «Rio de Janeiro» bør ikke sendes til Polen

Det er lite trolig at gjenstander fra det tyske skipet «Rio de Janeiro» blir sendt til et polsk sjøforsvarsmuseum.

Bygning

Dette museet i Polen ønsker å stille ut gjenstander fra «Rio de Janeiro»

Foto: Polish Naval Museum

Det var en polsk ubåt kalt «Orzel» som senket skipet 8. april 1940, og nå er et polsk sjøforsvarsmuseum svært interessert i å stille ut gjenstander fra skipet.

«Rio de Janeiro»

Vraket av «Rio de Janeiro» er funnet utenfor Lillesand.

Foto: Ukjent / Wikimedia

Det mener riksantikvaren er lite sannsynlig.

– Det rette å gjøre her er å behandle dette som en krigsgrav, sier seniorrådgiver Ivar Nesse-Aarestad hos riksantikvaren.

Flere utfordringer

Vidar Johannesen og Tom Lundal

Vidar Johannesen og Tom Lundahl letet først etter vraket hver for seg. Etter hvert fant de ut at det kunne være lurt å samarbeide. Det ga resultater.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Frem til nå er det kun godkjent å ta opp to gjenstander fra «Rio de Janeiro», som ligger på 135 meters dyp utenfor Lillesand. En lanterne var det første som ble hentet opp, deretter håper dykkerne som fant skipet å hente opp skipsklokken ombord.

– Vi håper å bringe skipsklokken til land og få den konservert i samarbeid med Norsk Maritimt Museum. Deretter vil vi overrekke den til Lillesand kommune, sier Tom Lundal, en av de frivillige som har letet etter skipet i over seks år.

Det polske sjøforsvarsmuseet i Gdynia har enda ikke søkt riksantikvaren om å få stille ut gjenstander fra skipet.

Maciej Radoń portrett

Maciej Radoń ved det polske sjøforsvarsmuseet.

Foto: Polish Naval Museum

– Det er flere aspekter ved dette som er problematisk. Det første er det mellommenneskelige, å la graver ligge i fred. Det andre er utfordringen med hvordan vi forvalter slike kulturminner under vann, det må vi tenke nøye gjennom, sier Nesse Aarestad.

Høy status

Til tross for dårlige utsikter er det fremdeles optimisme i Polen.

– «Orzel» har høy status i den polske marines historie og båtens øverstkommanderende fikk det polske forsvarets høyeste utmerkelse, sier Maciej Radoń ved det polske sjøforsvarsmuseet.

Ubåt på sjøen

«Orzel» har høy status i polsk marines historie, ettersom mannskapet gjennomførte en hasardiøs flukt til England etter det tyske angrepet på Polen.

Foto: Polish Naval Museum

Orzel forsvant i Nordsjøen en måned etter at den senket Rio de Janeiro, dermed vil en gjenstand fra skipet være det nærmeste museet kommer ubåten. Etter funnet av skipet fikk dykkerne som fant den gratulasjoner både av polske og tyske myndigheter.

Ivar Nesse-Aarestad hos riksantikvaren understrekr at det polske museet ikke bør håpe på noe.

– Det er politisk bestemt i Norge at man skal bevare kulturminner der de ligger. Vi forholder oss til det politikerne bestemmer, sier han.

Vraket av det tyske troppetransportskipet «Rio de Janeiro» er funnet, 75 år etter at det ble senket utenfor Lillesand.