NRK Meny
Normal

100 dager til folkeavstemningen

Lørdag er det nøyaktig 100 dager til folkeavstemningen om sammenslåing av Agder-fylkene. Nå skal det mobiliseres kraftig i begge leire.

Hans Antonsen

Ivrig ja-mann og styremedlem i Foreningen ett Agder, Hans Antonsen, er klar til å sette inn støtet for å få folk til å si ja til fylkessammenslåing.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ja-siden starter nå sin offensiv for å overbevise austegdene om å si ja til fylkessammenslåing. 100 dager før folk skal gå til urnene, lanserer ja-sida sitt nye slagord, og skal ut i gatene for å snakke med folk.

– Her er den nye plakaten vi skal ut med over hele Aust-Agder i morgen. «Ett hjerte som banker for hele Agder», sier Grimstad-ordfører Hans Antonsen, i styret i «Foreningen ett Agder».

I morgen skal han og flere andre ut på stands ulike steder i Aust-Agder for å overbevise folk om at en sammenslåing av de to fylkene er det beste.

Ja-bevegelsen har hittil kapret 430 medlemmer, mens nei-siden bare har 50 medlemmer.

– Nå kjører vi opp tempoet og starter kampanjen for å overbevise folk om at de bør si ja til ett Agder. Vi er også avhengige av flere medlemmer for å kunne drive informasjonskampanjen, sier Antonsen.

– Ikke avhengige av ja i Arendal

Ja-bevegelsen har gjort nye beregninger som viser hva som må til for at de skal vinne valget.

– Vi er ikke avhengige av et flertall i Arendal, der motstanden kanskje er sterkest. Det holder antagelig at en tredel av velgerne i Arendal stemmer ja, dersom det er et klart ja-flertall i Grimstad og ja-folkene vest i Aust-Agder går og stemmer.

– Det er også mange tvilere øst i Aust-Agder, og hvis også noen av diss faller ned på ja-sida får vi flertall, sier Antonsen.

– Hva synes du om debatten så langt?

– Jeg synes nei-sida bringer inn ting som ikke er styrt av fylkeskommunen, som sykehuset. All erfaring tilsier at når egdene kommer sammen fra øst til vest og skal ta beslutninger for helheten, tenker vi på hverandre og konfliktene blir mindre.

Nei-siden leder

Nei-siden leder på meningsmålingene, men har til nå ikke vært så aktive som ja-siden. De har foreløpig ingen bannere og plakater, men har fått i gang en nettside. Til tross for at de ligger etter på aktivitet, er ikke nei-generalen bekymret.

– Vi er i en oppkjøringsfase. Ja-siden kom i gang lenge før oss. Derfor ligger vi etter, men det tar vi igjen, sier Per Sørensen, daglig leder for «La Aust-Agder leve! Nei til ett Agder!»

Per Sørensen

Per Sørensen er daglig leder for nei-aksjonen «La Aust-Agder leve! Nei til ett Agder!» Han har tro på seier, selv om aksjonen kom seinere i gang enn ja-aksjonen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Kjører dere fram konfliktene rundt Sørlandet sykehus bevisst?

– Nei, men det blir en del. Det er staten som styrer sykehusene, og vi mister sjansen til å påvirke dersom vi blir ett fylke, for da er det Vest-Agder som vil dominere.

– Aust-Agder har også mye penger vi kan bruke til næringsutvikling som vi vil miste når det blir felles styring av dem, sier Sørensen.

Tror på seier

Ja-siden verver medlemmer både fra Vest-Agder og Aust-Agder, mens nei-siden bare verver fra Aust-Agder. Derfor er ikke Sørensen bekymret, selv om ja-siden har flere medlemmer.

Det er bare folk i Aust-Agder som skal stemme i valget. IVest-Agder mente fylkestinget at det var unødvendig med folkeavstemning, fordi de fleste er for ett Agder her.

– Er dere seierssikre?

– Ja, vi regner med å vinne denne kampen. Vi har mange gode argumenter, og jeg tror vi til og med vi skal få noen stemmer i Lillesand og Birkenes, sier Sørensen.