- Massesuggesjon

Prisene på fritidseiendommer på Hovden har lignet på massesuggesjon, mener megler.

Hovden

Eiendomsmegler Gunnar Sædberg i Kristiansand mener hyttemarkedet på fjellet er i ferd med å få en knekk. (Arkivfoto).

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Eiendomsmegler Gunnar Sædberg i Kristiansand mener hyttemarkedet på fjellet er i ferd med å få en knekk.

Sædberg sier til Dagens Næringsliv at dersom selgere skal få solgt hyttene sine må de gå ned i pris med mellom 20 og 25 prosent.

- Mitt syn er at veldig mye av prisoppgangen har vært drevet av spekulasjon på nye tomteområder. De er blitt kjøpt opp av spekulanter som skal selge videre igjen.

- Dette er blitt en massesuggesjon - alle skal til fjellet samtidig - og så får man en bobletendens, sier Sædberg til NRK Sørlandet.

Ikke et knapphetsgode

Sædberg, som selv har leilighet på Hovden, sier det er hans inntrykk at det nesten ikke ble solgt hytter i påska.

- Det er bygd ekstremt mye leiligheter, spesielt på Hovden, og hyttene har blitt priset som om ei hytte her er en knapphetsgode. Og hvis det er en ting det ikke er, så er det et knapphetsgode.

Urealistiske forventninger

ABCenter er storaktør på Hovden. Eiendomsrådgiver Eivind Bjorå har alene 75-80 enheter til salgs her. I løpet av påska og denne uka har tre kjøpere reservert enheter i nye prosjekter og det er kommet tre bud. Ingen hytter er solgt.

Utbygging Hovden

Hyttebyggingen på Hovden har vært omfattende de siste årene.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

- Det er selvfølgelig mange selgere som ikke kommer til å få solgt før sesongen er over. Det er kjøpers marked og utrolig mye til salgs, sier Bjorå til avisa.

Han mener mange selgere har urealistiske forventninger om hva de kan få for hyttene sine. Hyttene er rett og slett overpriset.

- Men jeg er ikke så sikker på om en prisjustering alene vil føre til at det løsner. Til det er usikkerheten for stor. Når sesongen er over i slutten av april vil vi vurdere om vi eventuelt skal anbefale selgere å justere prisene noe, sier Bjorå.

Stillere enn forventet

Kollega Eivind Berentsen har rundt hundre hytter til salgs på Bortelid og har i løpet av påska solgt tre hytter.

Hytter til salgs

Hyttene på Hovden har blitt priset som om ei hytte her er et knapphetsgode, mener eiendomsmegler.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

- Det har vært mer stille enn forventet, men det var jo kanonvær, så folk koste seg nok i finværet i stedet for å gå på visninger, sier Berentsen.

Han mener de fleste som vil selge ikke har dårlig tid, men er innforstått med at de må vente til høsten om de ikke får solgt i løpet av de neste ukene.