NRK Meny
Normal

- Hvil i fred - det bør ingen andre gjøre!

– Nelson Mandelas budskap er at freden ikke kan bygges på hat og hevn. Det sier Kristian Røssaak fra FN-sambandet Sør og Aslak Brekke fra Stiftelsen Arkivet. Han har samarbeidet med museet på øya der Mandela satt i fengsel.

MANDELA/ File picture shows former South African President Nelson Mandela speaking after being conferred with an Honorary Doctorate of Laws at the University of Galway

– Det er ikke et tomrom Nelson Mandela etterlater seg, men et bibliotek av livsviktige fortellinger om humanitet, klokskap, mot, ærlighet, kamp, rettferdighet og sannhet, sier representanter for Stiftelsen Arkivet, Vest-Agder Røde Kors og FN-sambandet Sør.

Foto: PAUL MCERLANE / Reuters

På veggen over skrivebordet til direktør Aslak Brekke i Stiftelsen Arkivet i Kristiansand henger et foto av fangeøya Robben Island.

Aslak Brekke med bilde av Robben Island

Aslak Brekke har et bilde av fangeøya Robben Island over skrivepulten. 'Arkivet' samarbeider med Robben Island Museum.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

– Mandelas ideer og verdier begrunner og inspirerer det daglige arbeidet for alle som jobber her, også helt konkret gjennom samarbeid med Robben Island Museum og Desmond Tutu Peace Center, sier Brekke.

Stiftelsen Arkivet er et senter for historieformidling og fredsbygging. Tidligere fanger fra Robben Island i Sør-Afrika har vært her og delt sine erfaringer med skoleklasser – og også med folk som satt i tysk fangenskap under krigen.

– Det var spennende å se hva de tidligere fangene fra Sør-Afrika og Norge ønsket å formidle. Det var å se framover. De ville bruke historien sin til å fokusere på verdier, sier Brekke.

Håp og kraft i kampten mot undertrykking

På nabokontorene sitter folk fra blant annet FN-sambandet og Vest-Agder Røde Kors. Nelson Mandela er et klart forbilde. I en uttalelse ført i pennen av FN-sambandets Kristian Røssaak skriver de dette:

Aslak Brekke og Kristian Røssaak

Direktør Aslak Brekke ved Stiftelsen Arkivet og Kristian Røssaak i FN-sambandet sier Nelson Mandela etterlater seg et bibliotek av livsviktige fortellinger om humanitet, klokskap, mot, rettferdighet og sannhet.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

– Etter 27 år i fengsel slippes han fri og trer inn på verdensarenaen med sitt budskap om fred og forsoning. Hans eksempel har inspirert og gitt ny retning til freds- og forsoningsarbeid mange steder i verden. Hans utrettelige kamp og usvikelige optimisme, har gitt håp og kraft i kampen mot undertrykking og urettferdighet overalt hvor det finnes.

Forsoning fremfor konflikt

– Hvis alle verdens berømtheter var samlet i ett rom, ville blikket gått mot Nelson Mandela, sier Aslak Brekke.

– Han var et lysende symbol på forsoning og fred. Mange har ham som et forbilde. Han hadde evne til å se de store perspektivene og velge forsoning fremfor konflikt.

Sørafrikanske aviser

Nelson Mandela er død.

Foto: STRINGER / Reuters

Kristian Røssaak sier at kritiske fortellinger helt sikkert vil komme.

– Men uansett står det fast at han kom ut fra fengsel etter mye lidelse og tilbød motstanderne en åpen, utstrakt hånd. Bare det legitimerer hans status i verden, sier Røssaak.

– Etterlater et bibliotek av livsviktige fortellinger

Organisasjonene som holder til i "Arkivet" – torturens høyborg under krigen – jobber med både forskning, dokumentasjon, undervisning og kulturformidling. Ungdommer fra konfliktfylte deler av verden har møtt hverandre her for å forsøke å bygge relasjoner. Historien brukes til lærdom. Og Nelson Mandela er et forbilde:

– «Madibas magic » vil virke i verden i lang tid enda, skriver Stiftelsen Arkivet, FN-sambandet og Røde Kors.

– Arven etter hans livsverk er formidabelt, som kilde til stolthet for alle sørafrikanere, og til inspirasjon for mennesker over hele verden.
Det er ikke et tomrom Nelson Mandela etterlater seg. Tvert om, det er et bibliotek av livsviktige fortellinger om humanitet, klokskap, mot, ærlighet, kamp, rettferdighet og sannhet.

Hvil i fred – det bør ingen andre gjøre, er budskapet fra Stiftelsen Arkivet, Vest-Agder Røde Kors og FN- sambandet Sør.

Voice
Foto: STRINGER / Reuters