NRK Meny
Normal

- 500 papirløse i Kristiansand

Mer enn 500 ulovlige innvandrere kan oppholde seg i Kristiansand, viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå. - Umulig å si hvor mange det er, ifølge politiet

Flyktning

En papirløs flyktning er en person som ikke har pass eller andre ID-papirer som gjør at politiet kan kontrollere vedkommendes identitet

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Rolf Jarnes i Flyktningehelsetjenesten i Kristiansand sier at beregninger fra Statistisk sentralbyrå kan tyde på at flere hundre mennesker har gått under jorda i Kristiansand.

– Det er vanskelig å beregne direkte, men ser vi på tallene Statistisk sentralbyrå opererer med så har vi en plass mellom 150 og 550 ulovlige innvandrere i Kristiansand, sier Jarnes.

Skjuler seg i større byer

Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt

10 personer i Agder politisdistrikt jobber med ulovlige innvandring og grensekontroll, ifølge Andreassen

Foto: NRK / NRK

Marie Amelie-saken har satt de papirløse på dagsorden. Fra Agder ble 210 personer i fjor transportert tilbake til hjemlandet. Men hvor mange papirløse innvandrere som finnes på Sørlandet i dag - er umulig å si. Det sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt.

– Vi har ikke full mulighet til å kontrollere det. Hadde vi visst hvor mange det var så hadde vi antageligvis visst hvor de oppholdt seg - og da hadde vi gått for å pågripe de.

Andreassen er sikker på at flesteparten av de som oppholder seg ulovlig i landsdelen - oppholder seg i Kristiansand.

– Kristiansand har fra gammelt av et ganske stort innvandrermiljø, og de ulovlige innvandrerne søker miljøer hvor de kan oppholde seg i. Det er lettere å gå under jorda i en stor by enn i en mindre by hvor ting er mer gjennomsiktig, sier han.

– Har mange problemer

Daglig kan Flyktningehelsetjenesten ha besøk av papirløse som trenger hjelp. Problemene de sliter med er mange, forteller Rolf Jarnes.

– Det går mye på sykdom, men også leveforhold, savn av familien og hvordan de skal få tak i penger. Noen forteller at de tar strøjobber til 25 kroner timen.

– Hvem er de?

–- Det er alt fra asylsøkere som er har sittet over utsendelsesfristen, til prostituerte - eller arbeidsinnvandrere med ulovlige papirer, sier Jarnes.