– Vi enda på om lag to hundre tonn med morellar. Det er litt mindre enn i fjor, men det er eit normalår for oss, seier Harald Blaafat Mundal ved Lærdal Grønt.
– Sesongen startar rundt juletider med skjering av trea. Så går det slag i slag fram til innhaustinga er over. Dei vekene vi er inne i no er dei desidert travlaste, seier Mundal.
Med 40 produsentar som leverer meir enn tjue millionar morellar, står Lærdal for halvparten av all morelleproduksjon i Norge.
– Vi brukar moderne teknologi for å sortere, og få eit best mogleg produkt ut på marknaden. Dei modne varene blir kortreist, og dei umodne blir litt meir langreist, seier Mundal.
Dukkar opp i heile Norge
Morellar er populært i heile landet. Sjølv om fruktbøndene sel mykje frukt i buer langs vegkanten, er det butikksalet som er det store.
– Eg får bilete av folk som ser at morellane våre dukkar opp så langt vekke som i Nord-Norge.
Og det er ikkje berre morellar dei dyrkar i Lærdal.
– Det har vore ein god sesong for poteter, kål, bringebær, blåbær og rips, fortel Mundal.
– Fint liv å vere fruktbonde
Kari Sigrun Lysne driv også med fleire ulike bærsortar i Lærdal, og i sommar har ho forsøkt seg på noko ekstra eksotisk.
– Vi har litt aprikos, og vi har faktisk hausta litt i dag som eg har selt i boda mi langs vegen.
Lysne driv på for fullt som fruktbonde, og tykkjer det er eit fint liv.
– Det er veldig kjekt å vere bonde. Det er mykje arbeid, men når ein likar arbeidet går jo det fint.