NRK Meny
Normal

Ordfører: – Naturlig at Navarsete snakker med Solhjell

LÆRDAL (NRK): Tunnelforkjemper og Lærdals-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) gir partileder Liv Signe Navarsete full støtte i tunnelstriden. Han mener prosessen rundt E16-vedtaket har vært ryddig.

Ordfører i Lærdal

FOR TUNNEL: Ordfører i Lærdal Jan Geir Solheim avviser at partikollega og Sp-leder Liv Signe Navarsete har forsøkt å påvirke utfallet av veistrekningen. Liv Signe Navarsete, bor om lag 300 meter fra den aktuelle veien. (Rød ring).

Foto: Eva Marie Felde / NRK

– At Navarsete snakker med Solhjell er helt naturlig.

Ordføreren i Lærdal står og peker utover Lærdalsdalen.

Her ligger gården til hans egen partileder Navarsete. Knappe 150 meter unna gården ligger også Statens Vegvesens hovedforslag til ny trasé for E16.

Nå er traseen lagt i tunnel.

Ringte Solhjell

Tirsdag kunne NRK avsløre at Sp-leder liv Signe Navarsete tok direkte kontakt med regjeringskollega og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) i fjor høst for å diskutere den nye veitraseen på E16.

Kort tid senere trosset Solhjell, som også er fra Sogn og Fjordane, Statens Vegvesens anbefaling, og bestemte at deler av E16 her skal legges i tunnel.

– Her ser vi veldig klart hva det handler om. Vi ser nesten halvparten av strekningen. Vi ser butikken der nede og så ser vi huset til Liv Signe som er ved elva der borte, sier ordfører Solheim.

Han avviser at Navarsete har forsøkt å legge press på regjeringskollega Solhjell.

Skjønner ikke at Stortinget kan finne feil

Ordfører Lærdal

IDYLL: Ordfører Solheim viser NRKs reporter området i Lærdal der den nye veien skal gå. Han er svært fornøyd med at veien nå blir lagt i tunnel, men tror ikke det er Liv Signe Navarsete sin fortjeneste.

Foto: Eva Marie Felde / NRK

– Jeg kan ikke se at samtalen med Solhjell var den utløsende årsaken til tunnelbeslutningen. Her var miljømyndighetene så enige, både fylket og staten, om at det klart beste for miljøet og Lærdal kommune var lang tunnel, sier ordføreren til NRK.

Han tviler på sterkt på at Stortinget finner noen feil i denne saken.

– Det er frustrerende. Jeg kan ikke skjønne hvorfor kontroll og konstitusjonskomiteen skulle finne noe feil, sier han.

– Den har gått hele runden og vært innom alle mulige instanser. Vi har vært i mekling med fylkesmannen. Han har vært i Samferdselsdepartementet, og nå har det endelig avgjort i Miljøverndepartementet. Jeg ser ikke at det har skjedd noe som kontrollkomiteen kan sette fingeren på, sier Solheim.

Villig til å bruke mer enn 400 millioner

Tunnelløsningen er 400 millioner kroner dyrere enn den alternative traseen, som ble anbefalt av Statens Vegvesen.

– Er det forsvarlig å bruke 400 millioner kroner mer på tunnelen?

– Det er ingen som har helt klart svar på hvor dyrt det blir. Jeg er overbevist om at 400 millioner snakker vi ikke om, men vi snakker om mye penger, sier ordføreren.

– Er dere villig til å bruke mer enn det også?

– Ja.

– Hvor mye da?

– Nei, jeg vil ikke spekulere i hvor mye, men det er veldig viktig for oss. Lærdal kommune har E16 gjennom hele dalen sin. Vi har hatt veiutbygging på alle strekningene. Nå står vi på den mest attraktive strekningen, sier han.

Flengende kritikk fra Frp og Venstre

Navarsetes hus

NAVARSETES HUS: Etter at Liv Signe Navarsete snakket med Bård Vegar Solhjell ble det bestemt at den traseen for E16 blir lagt i tunnel, og dermed lenger bort fra hennes eget hjemsted i Lærdal kommune.

Foto: Eva Marie Felde / NRK

Da saken om Navarsetes telefonsamtale til Solhjell ble kjent gjennom NRK tirsdag, utløste det skarp kritikk fra både Frp og Venstre.

Dersom Navarsete tok kontakt med Solhjell i denne saken, så er dette veldig uheldig saksgang. Dette vil kunne medføre spekulasjoner om det er brukt bekjentskaper innad i regjeringen for å påvirke i en sak der Navarsete bor like ved, sa Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, til NRK.

Medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Abid Raja (V), ønsker å drøfte om saken bør granskes i komiteen.

Den prosessen som har vært kjørt her, og som det offentlige ikke har hatt innsyn i før NRK sin avsløring, skal koste samfunnet en halv milliard. Det mener jeg er uforsvarlig, sa Raja.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at det er opp til Stortinget å vurdere om de skal gå videre med saken.

– Jeg skal ikke gjøre meg til dommer over det, sier Solberg.

– Synes du det er grunn til å gå inn i saken?

– Det synes jeg Stortinget skal vurdere. Det er de som er kontrollmyndighet. Nå er jeg faktisk en del av den utøvende myndigheten, sier statsministeren.

Utspillet fikk Navarsetes tidligere regjeringskollega Kristin Halvorsen til å rase på Facebook. Hun ber Raja og andre somkritiserer Navarsetes telefonsamtale om å trekke seg.

«De representantene som aldri har fremmet en lokal sak får kaste den første sten på Liv Signe - deretter bør de trekke seg fra politikken fordi de er elendige ombudsmenn for sine velgere!»

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med Navarsete onsdag.

– Jeg er ikke berørt av veien. Men om jeg hadde stått på hardt for å få tunnelen, så hadde det vært helt legalt. Jeg er ikke part i saken og er dermed ugild, sa Navarsete til NRK da saken ble kjent tirsdag.

Vegopning på Bergum i Førde kommune