Hopp til innhold

Stortromme og gong

Stortrommen eller basstrommen brukes i de samme sammenhenger som skarptrommen. I militær- eller marsjorkesteret, gir den marsjslagene, mens i orkesteret kan den også brukes til å lage mørke tordenskrallaktive lyder og bidra til orkesterets mørke og sterke lyder.

Stortromme

Stortromme

Foto: Colourbox

I trommesettet finner vi skarptromme og stortromme, men trommesettet har gjerne en noe mindre stortromme enn de store vi finner i symfonikorkesteret.

Stortromma spilles vanligvis med køller, men alle typer stikker og køller kan benyttes for å få den ønskede lydeffekten.

Sammen med stortromma har vi også gong og rørklokkespill ( kirkeklokker)

Gong er som en kjempestor cymbal og en del av slagverkgruppa i orkesteret. Den kan gi mange spennende effekter og ulike stemninger.

Gong er som en kjempestor cymbal og en del av slagverkgruppa i orkesteret. Den kan gi mange spennende effekter og ulike stemninger. Christian Krogvold Lundqvist i Kringkastingsorkesteret viser hvordan du slår på gong

Rørklokkespill kalles det også for her spiller vi på rør med en hammer. De høres ut som kirkeklokker og hvis du spiller øverst oppe på røret så får du hele tonen og vibrer mer enn om du spiller nede på røret. Du kan spille en c-dur skala på samme måte som du gjør på et piano.

Rørklokkespill kalles det også for her spiller vi på rør med en hammer. De høres ut som kirkeklokker og hvis du spiller øverst oppe på røret så får du hele tonen og vibrer mer enn om du spiller nede på røret. Du kan spille en c-dur skala på samme måte som du gjør på et piano. Christian Krogvold Lundqvist i Kringkastingsorkesteret viser deg hvordan du spiller på kirkeklokker

Når stortromma er en del av et trommesett, er oppsettet og spilleteknikken noe annerledes.

Basstromma har en pedal- klubbe som slås mot skinnet og lager lyd. Her får du tips om hvordan du kan bruke pedalen til å skape ulik lyd når du spiller og hvordan du fester pedalen til tromma.

Basstromma har en pedal- klubbe som slås mot skinnet og lager lyd. Her får du tips om hvordan du kan bruke pedalen til å skape ulik lyd når du spiller og hvordan du fester pedalen til tromma. Trommis i gruppa Honningbarna Nils Jørgen Nilsen viser her hvordan han bruker basstromma

I denne videoen presenteres basstromma (etter 5:55 min), i tillegg til andre slagverkinstrumenter:

Basstromme i et orkester ( 5:55 ut i filmen)

Se morsom battle med stortromme

Battle med stortromme

Eksperimentering med basstromme sammen med orkester.